Nyári depresszió: A pszichológus elmondja mit tehetünk ellene

szomorú, depressziós nő
Shutterstock/Africa Studio - Africa Studio
mentális egészség nyaralás depresszió kezelése
A nyári depresszió gyakoribb, mint gondolnánk. Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus mondja el, miért alakulhat ez ki és mit tehetünk ellene.

Vannak időszakok, amikor úgy tűnik, hogy a rosszkedv, a magány, a depresszió gyakoribb. Ilyen például a tél, a karácsonyi ünnepek körüli időszak és a nyár is, ami a köztudatban úgy él, hogy ez a kikapcsolódás, a feltöltődés, a családi vakáció és a bulik ideje. Sokak számára meglepő lehet, hogy vannak, akik ilyenkor lehangoltak. Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus mondja el, miért alakulhat ez ki és mit tehetünk ellene.

Depresszió, nyári depresszió, mentális betegség
A nyári depresszió egy létező mentális probléma, amit nem szabad félvállról venni - illusztráció 
Forrás: Origo

Kötelező boldogság helyett nyári depresszió

Mindenhonnan azt halljuk, és a társas összehasonlításokból is úgy látjuk, hogy ilyenkor kell kikapcsolódni és szinte kötelező, hogy boldogok legyünk, hiszen mindenki jól érzi magát. De mi van, ha ez nekünk nem megy? – 

Olyan elvárásokat aggatnak ránk, melyek szerint érezzük jól magunkat, zsongjanak a hormonjaink, és pihenjük ki magunkat. Ez azonban nem megy parancsra. 

A be nem teljesített elvárások – még ha ezek a társadalomból, a szokásokból erednek is – elkezdenek nyomasztani. Vannak, akik emiatt szomorúak lesznek, befelé fordulnak, visszahúzódóvá válnak. Elkezdik vizsgálgatni, hogy jutottak el idáig és talán találnak is kézzelfogható okokat, például az anyagi helyzetüket, a családi állapotukat, egészségüket vagy éppen a munkájukat. Megesik, hogy egyre jobban belelovalják magukat abba, hogy hol rontották el, megoldásokat azonban nem keresnek. Náluk ilyenkor már könnyen kialakulhat a nyári lehangoltság, akár a valódi depresszió is – mondja dr. Makai Gábor.

Mik a fő kiváltó okok?

A nyári lehangoltság kialakulását több tényező is okozhatja. Amennyiben valamelyikbe különösen belelovaljuk magunkat, akkor ez az egy is elegendő hozzá, de előfordulhat, hogy több is szerepet játszik benne – mondja a szakember. Nézzük a leggyakoribbakat.

  • Azt látod, hogy ismerőseid, munkatársaid drága, távoli helyekre mennek nyaralni, esetleg éppen oda, amiről már régóta álmodozol, de nem engedheted meg magadnak. A többiek hosszabb időre, akár hetekre is el tudnak utazni, míg te legfeljebb csak pár napra.
  • Másoknak van kivel utazniuk, neked nincs társaságod. Nincs családod, talán nemrég szakítottál. Barátaid a szeretteikkel utaznak, nem veled, egyedül pedig nem akarsz sehová sem menni.
  • A hőségben a többiek bátran viselik a lenge ruhákat, míg te az alkata vagy egyéb ok miatt nem akarsz ilyet felvenni. Emiatt nem érzed komfortosan magad a melegben, úgy érzed, nem tudsz elmenni a barátaiddal a strandra, közös programokra. A folytonos távolmaradás miatt esetleg még bűntudat is gyötör. Nem vagy elégedett önmagaddal, a negatív érzések egyre jobban felerősödnek benned.
  • Nem tudsz kiszakadni a munkahelyi mókuskerékből. Úgy érzed, nélküled nem működik semmi, vagy éppen az ellenkezője: tartasz attól, ha elmész egy időre, akkor elveszítheted az állásod. Elképzelhetetlenek számodra a laptop és a telefon nélkül eltöltött napok, de tudod, ha használnád azokat a vakáció alatt, akkor konfliktus lenne a családoddal.
  • Korábban talán éppen a nyári időszakban történt veled valami tragikus, rossz dolog, esetleg elvesztettél valakit vagy elhagytak, és ezek az érzések törnek rád ismét ezekben a hónapokban.
stresszevés, édesség, depresszió
ha rossz a kedvünk, evésbe menekülhetünk, ami nem mindig egészséges hosszú távon - illusztráció 
Forrás: Shutterstock/Dragana Gordic

Le kell állni az összehasonlításokkal

Figyelmeztető jel, ha valakin minél jobban elhatalmasodik a rosszkedv nyáron. – Ezzel foglalkozni kell, fel kell ismernünk, hogy mi okozza, csak így tehetünk ellene – hívja fel a figyelmet Dr. Makai Gábor. – Fokozza a nyári lehangoltságot, ha egyre jobban felerősödnek bennünk a negatív érzések mások boldogságától. Ilyenkor ahelyett, hogy azon rágódnánk, mi vezetett idáig, vizsgáljuk meg, mi váltja ki belőlünk ezt pontosan. Ha például az bántja, hogy nem tud elmenni, nem tudja elvinni a családját egy drága nyaralásra, akkor gondolja át, mit is jelent családjuknak a pihenés. Lehet, hogy ugyanígy feltöltődnek, ha elmennek a környező hegyekbe kirándulni, a közeli tópartra vagy strandra, esetleg egy sátoros túrára.

 A hetekig tartó szabadság helyett több hosszú hétvégét is elcsenhetnek a nyárból, ez alatt szép emlékeket szerezhetnek.

A lényeg, hogy dolgozzanak ki egy tervet, hogy pontosan mi jelenti számukra a nyaralást, milyen elérhető élményeket tudnak szerezni. Amikor azt vizsgálja, hogy mi a jó, akkor zárja ki a társadalmi elvárásokat, kizárólag önmagukra koncentráljon.

Aki ráébred, hogy azért „szabotálja” a saját jókedvét, mert valami miatt – például testalkat, anyagi akadályok, társaság hiánya – el akar bújni a világ elől, az ezzel a tudással már a megoldás közelébe kerül. Könnyebben legyőzi a negatív a jövőképét, az értéktelenség érzését, hiszen már tudja, merre induljon – akár szó szerint is.

Egyszer csak elmúlik

A nyári lehangoltság nem feltétlenül depresszió, ez egy állapot, ami hasonlít ugyan a depresszióra, de ha teszünk ellene, vagy kedvező változás történik az életünkben, akkor magától elillan. Akkor igényel kezelést, ha a nyár elmúltával is fennáll, esetleg fokozódik a lehangoltság érzése.

Azonban a valódi depresszió is felerősödhet ilyenkor, mivel az egyébként is meglévő mentális betegségek felerősödhetnek. Ennek több oka is lehet, például a felborult napirend és -bioritmus, az alvási nehézségek, valamint a növekvő társas nyomás, hogy érezzük jól magunkat. Így aki ilyen betegségben szenved, annak különösen érdemes odafigyelnie magára.

Jellegzetes tünetek:

  • Fokozódik a szorongás
  • Felborul az alvás-ébrenlét ritmusa, amit okozhat az is, hogy nyáron tovább van világos, esetleg a nagy meleg
  • Gyakran érzi magát nyugtalannak ok nélkül
  • Könnyen ingerlékennyé válik
  • Nem szerez számára örömet az, ami másoknak természetes, például egy társasági összejövetel

Mit ne tegyek?

  • Ne nézegesd a közösségi oldalakon a nyaraló ismerőseid posztjait! Ha nem tudsz örülni annak, hogy ők jól érzik magukat – és lássuk be, lehangoltan ez elég nehéz – akkor felesleges azon búslakodni, hogy ők eljutottak vakációzni, te pedig nem.
  • Ne állíts önmagaddal szemben irreális elvárásokat! A filmekben látott tökéletes alak a legtöbb ember számára csak álom. Viselj olyan ruhákat, melyekben kényelmesen érzed magad. Azért mert van itt, ott egy kis felesleg, vagy éppen túl vékonynak érzed magad, ne mondj le semmilyen programot.
  • Nem kötelező szenvedni a hőségben, ha nem akarsz. Ne érezd rosszul magad attól, hogy a kánikulában inkább a hűvös, lesötétített otthonod és egy jó könyvet, sorozatot választasz a strandolás, bulizás helyett. Akkor se legyen lelkiismeret-furdalásod, ha több hétvégéd is így telik nyáron, hiszen ha így érzed jól magad, akkor ez jelenti a pihenést is.
  • Csak olyan programokra menj el, amelyek valóban érdekelnek, ne váljon kötelességgé a nyaralás. Ha eddig csak megszokásból jártál valahová, ahol mindig csak a hazautat vártad, akkor idén mondj rá nemet és hallgass a saját igényeidre. 

Ha úgy érzed, önértékelési problémáid vannak, nézd meg ezt a segítő videót:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.