A PCOS kezelése: malária elleni gyógyszerrel értek el áttörést

női egészség PCOS gyógyszer malária
Új kutatások szerint a kínai gyógyászatban használt artemisinin gyógynövénykivonat megállítja a túlzott tesztoszterontermelést. A PCOS kezelése ennek ismeretében új szakaszba léphet.

Az ősi kínai orvoslásban használt maláriaellenes gyógyszer hatékony lehet a policisztás petefészek szindróma (PCOS) kezelésében - derül ki egy úttörő tanulmányból. Az artemisinin nevű növényi kivonat megállítja a petefészkek túlzott tesztoszterontermelését. A gyógyszert 12 héten át szedő nőknek rendszeresebben jött meg a menstruációjuk. A kínai kutatócsoport által végzett, kis létszámú kísérlet eredményeit áttörésként üdvözölték, melyeknek köszönhetően teljesen új megvilágításba kerül a PCOS kezelése. A policisztás petefészek szindróma 10-ből egy nőt érint.

PCOS kezelése, méh, orvos
A PCOS kezelése: malária elleni gyógyszer segíthet
Forrás: Shutterstock

„Nagyon ritka, hogy egy ilyen fajsúlyos betegséggel kapcsolatban ekkora előrelépés  történjen" - mondta Dr. Channa Jayasena, az Imperial College London klinikai főiskola vezető oktatója, aki ugyan nem vett részt a kutatásban, de hatalmas áttörésnek tartja az eredményeket, főleg azért, mert a női betegségekre kevesebb figyelmet fordítanak a kutatók, mint a szívbetegségekre és a rákra.

A PCOS kialakulásához a petefészkek túlzott tesztoszterontermelése vezet. A hormonális egyensúly felborulása megzavarja az ovulációt, ami szabálytalan menstruációhoz vezethet és kedvezőtlenül befolyásolja a termékenységet. A betegségnek egyéb egészségügyi hatásai is vannak, sok betegnél inzulinrezisztencia alakul ki, ami növeli az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A magasabb tesztoszteronszint a nőknél arcszőrzet-növekedést és pattanásokat okozhat.

„A szindróma neve úgy hangzik, mintha csak a petefészkeket érintené, de ez egy egész testet károsító betegség" - mondta Jayasena. „Nagyobb eséllyel fordul elő elhízás, szívbetegség, erőteljes szőrnövekedés, pattanások, valamint rendszertelen menstruáció és termékenységi problémák."

A PCOS kezelése jelenleg

A jelenlegi kezelések közé tartozik a fogamzásgátló tabletta, amely elnyomja a tesztoszterontermelést. A termékenységet elősegítő készítmények vagy a műtét segíthet azokon a PCOS-ben szenvedő nőknek, akik nem tudnak teherbe esni. Ezek a kezelések azonban nem minden esetben hatásosak, és nem mindenkinél alkalmazhatók.

A Science című szaklapban megjelent legújabb tanulmány szerint az artemizinin blokkolja a CYP11A1 nevű enzimet, amely kulcsfontosságú a petefészkek tesztoszterontermeléséhez. A tudósok PCOS-szerű állapotban lévő egereken és patkányokon végzett kísérletben kimutatták, hogy a gyógyszer csökkenti a tesztoszteronszintet és helyreállítja a termékenységet.

A PCOS megzavarja az ovulációs ciklust, a tüszők túlműködnek, és havi egy helyett sok kis tüsző érik be egyszerre. Prof. Richard Anderson, az Edinburgh-i Egyetem szülészet-nőgyógyászatának vezetője elmondta: „Forgalmi dugóba kerülnek, és ahelyett, hogy az egyik előremenne és beérne, mind ebben a részfejlődési állapotban rekednek." Anderson szerint is rendkívül figyelemre méltóak a friss kutatási eredmények.

A kísérlet során 19 PCOS-ben szenvedő nő 12 héten át kapta az artemisinint. A hormonszintjük jelentősen csökkent, az ultrahangvizsgálat kimutatta a tüszőaktivitás csökkenését, és 12 résztvevőnél (63%) rendeződött a menstruáció. Ez a 12 hetes nyomonkövetés során is így maradt a gyógyszer szedése után. Negatív mellékhatásokról nem számoltak be. A megfigyelési időszakot most meghosszabbítják, hogy kiderítsék, van-e visszaesés esetleg később. Dolgoznak még a gyógyszer megfelelő adagolásán is, illetve fel akarják mérni egy nagyobb kutatás során, hogy okozhat-e mellékhatásokat a gyógyszer hosszabb ideig történő alkalmazása. Az is kérdéses még, hogy az artemisinin helyre tudja-e állítani a termékenységet. Egy hormoncsökkentő gyógyszer alkalmazása komoly kockázatokkal is járhat a terhesség alatt.

Kétélű kard lehet, ha segít teherbe esni" - mondta Jayasena. „Bizonyítani kell, hogy van-e hatása a terhesség lefolyására és a babára."


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.