Hogyan kell kezelni a rovarcsípéseket, és mit tegyen, aki allergiás?

Itchy,Insect,Bite,-,Irritated,Young,Female,Scratching,Her,Itching
Shutterstock/Copyright (c) 2020 Kiefer Photography/Shutterstock. - Kiefer Photography
méhcsípés allergiás reakció darázscsípés
Nyáron többet tartózkodunk a szabadban, hiszen mindenki szeretné kiélvezni a napsütést, jó időt. Ilyenkor azonban több a rovarcsípés is, amit nemcsak az allergiásoknak érdemes elkerülniük.

Akár strandolunk, akár kirándulunk vagy a kertben sütögetünk, a rovarcsípés meg tudja keseríteni a programunkat, hiszen nemcsak fájdalmas, de akár veszélyes is lehet, ha valaki allergiás rá. A darázs- vagy méhcsípés érdemli a legtöbb figyelmet, hiszen ezek könnyen válthatnak ki allergiás rohamot – de annak is érdemes kezelnie a csípéseket, akit nem fenyeget a rovarcsípés allergia. Mi a teendő, ha megcsípett bennünket valami, és mikor kell orvoshoz fordulni?

A rovarcsípés nem csak kellemetlen, veszélyes is lehet.
A rovarcsípés súlyos allergiás reakciót is okozhat.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Prostock-studio/Shutterstock.

A legtöbbször otthon kezelhető a rovarcsípés

Egyénfüggő, hogy mennyire erős tüneteket okoz, ha megcsíp egy darázs vagy méhecske bennünket, de leggyakrabban duzzadás, fájdalom és a csípés körüli bőrpír a jellemző. A csípés helyétől is függ, mennyire intenzívek a tünetek, például ha a bokán található, akkor előfordulhat, hogy az egész lábszár feldagad. Bár ez riasztónak tűnik, valójában normális reakció, és általában 5-10 nap alatt elmúlik. Első lépésként, ha az ujjunkat csípte meg valami, vegyük le a gyűrűnket, mielőtt elkezd bedagadni a terület. Ha méhcsípésünk van, minél hamarabb szedjük ki a fullánkot – azonban ne csipesszel tegyük, hiszen ha összenyomjuk, még több mérget juttatunk a bőrünkbe. Helyette kaparjuk meg körömmel, vagy egy bankkártya élével, hogy kiforduljon. Mossuk le szappannal és bő vízzel a csípés helyét, majd antiszeptikus krémmel kezeljük. Ha erős a viszketés, és nagy a duzzanat, akkor hideg borogatást is tehetünk rá, illetve érdemes antihisztaminos kenőccsel is bekenni. Darázscsípésnél a fullánk nem marad bent, így csak a csípést kezeljük úgy, ahogyan a méhcsípést is. Ha valaki nem allergiás, általában nem kell orvoshoz fordulni, de ha a nyakon, a szájban vagy a garatban volt a csípés, akkor haladéktalanul kérjünk segítséget, hiszen a duzzanat elzárhatja a légutakat!

Más a helyzet allergia esetén

Az enyhe tünetek a csípés helyén jelentkező fájdalom, a bőr kipirosodása, ödéma kialakulása, és a terület forrásága. Ha azonban ezek mellett légzési nehézséget, csalánkiütést, a szemhéj, ajkak feldagadását tapasztaljuk, nyelési nehézség és szapora pulzus, szédülés jelentkezik, akkor anafilaxiás sokkot okozhatott a csípésallergia, amit azonnal kezelni kell, mert életveszélyes állapot. Ilyenkor a legjobb megoldás a segélyhívót hívni. Anafilaxia diagnózist követően az orvos önbelövős adrenalin injekciót ír fel, ami segít, ha újabb roham jelentkezik, így megelőzhető az életveszélyes reakció kialakulása.

Elkerülhetőek a csípések?

Teljesen természetesen nem, de érdemes mindent megtenni ellenük. Például ismerjük fel a veszélyes darazsakat, a méheket, és ha tehetjük, kerüljük el a fészküket. Szabadban viseljünk zárt cipőt, hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt, és ne használjunk élénk színű ruhákat, erős parfümöket, mert ezek vonzzák a rovarokat. Érdemes az ablakokra rovarhálót szerelni.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.