Szájsebészeti műtét utáni felépülés: Teendők és tilalmak

freepik.com -
PR cikk fogászat egészség szájsebészet
A szájsebészet tág fogalom a fogakon, az ínyen, az állkapcson végzett bármely műtétre.

Ilyenek például a bölcsességfogak eltávolítása, fogpótlás, fogimplantátum behelyezése és a szájüreg daganatainak kezelése. Itt van pár tipp egy ilyen műtét utáni felépüléshez

Mit tegyünk?

1. Kövesd a posztoperatív utasításokat

Fontos, hogy minden posztoperatív utasítást pontosan kövess, amit a szájsebészed ad. Az orvos tudja a legjobban, hogyan tudsz megfelelően felépülni a műtétből, és mit kell tenned a komplikációk elkerülése érdekében.

2. Pihenj a műtét napján

A műtét napján pihenj sokat. A szervezetnek szüksége van időre a felépüléshez. Ha lefekszel, a fejedet tartsd megemelve párnákkal, hogy elősegítsd a megfelelő véráramlást és csökkentsd az arc és a száj duzzadását és az esetleges vérzést is.
 

A műtét napján pihenj sokat.
Forrás: freepik.com

3. Jegeld az arcod

A duzzanat csökkentése érdekében jegeld az arcodat a nap folyamán. A legtöbb szájsebész azt javasolja, hogy váltogasd a jeget 15 percig tartó alkalmazással és 15 perc szünettel. Fontos, hogy a jeget ne közvetlenül tartsd az arcodhoz, mert az fagyási sérülést okozhat.

4. Szedd be az előírt gyógyszereket

A fájdalomcsillapítót azonnal szedd be, amint azt az orvos előírta, még akkor is, ha még nem érzel fájdalmat. Könnyebb megelőzni a fájdalmat, mint kezelni amikor már érzed. Amennyiben pedig antibiotikumot írt fel a kezelőorvosod, azt szedd végig, ne hagyj ki egyetlen adagot sem!

5. Egyél lágy ételeket

Miután a vérzés elállt, fogyaszthatsz lágy ételeket. Az első napokban csak folyékony vagy puha ételeket fogyassz. Ilyen ételek a levesek, illetve a különböző gyümölcs- és zöldségpürék.

6. Tartsd tisztán a szádat

Az orvos valószínűleg azt tanácsolja, hogy az első 24 órában ne öblítsd ki a szádat. A második naptól kezdve azonban már egy új, puha sörtéjű fogkefével el kell kezdeni a műtéti terület óvatos tisztítását,  különösen étkezések után, hogy eltávolítsd az ételmaradványokat.

7. Fogyassz vitaminokat

Egyél egészséges, vitaminokban gazdag ételeket, különösen A- C- és D-vitamint, vagy szedj táplálékkiegészítőket. Ezek a vitaminok elősegítik a gyógyulást és gyorsítják a felépülést.

Mit ne tegyünk?

1. Ne erőltesd meg magad

Ne végezz nehéz fizikai tevékenységeket, ne emelj nehéz tárgyakat és ne végezz megerőltető edzéseket az első napokban a műtét után. Pihenj és adj időt a szervezetednek a felépülésre.

2. Kerüld a forró ételeket és italokat

Ne fogyassz forró ételeket és italokat, mert ezek fokozhatják a gyulladás kialakulását a műtét után. 

3. Ne egyél kemény vagy ropogós ételeket

A kemény és ropogós ételeket, mint a pattogatott kukorica vagy a sárgarépa, próbáld nem az operált területen rágni a műtétet követő 6-8 hétig.

4. Ne dohányozz

Kerüld a dohányzást legalább 24 órán keresztül a műtét után. vagy még jobb, ha teljesen abbahagyod a dohányzást, hogy javítsd az általános egészségedet. Ha segítségre van szükséged a dohányzásról való leszokáshoz, kérd segítséget szakembertől

5. Ne fogyassz alkoholt

Kerüld az alkoholfogyasztást az első 24 órában a műtét után, mivel az befolyásolhatja a gyógyulási folyamatot. Ne igyál alkoholt, amíg fájdalomcsillapítót vagy antibiotikumot szedsz, mert ezek hatása megszűnhet vagy váratlan következménye lehet.

6. Ne félj felhívni az orvost

Ha a fájdalom túl heves, nem múlnak el a duzzadások, váratlanul sok vérzés jelentkezik, vagy bármely váratlan tünetet érzel, akkor ne félj felhívni a rendelőt és kérj időpontot kontrollra.

Fogimplantátum az Unikliniknél

A már több mint 25 éves Uniklinik fogászat magas színvonalú, megbízható szolgáltatást nyújt a fogászati eljárások minden területén. Legyen szó fogimplantátumról vagy bármilyen  szájsebészeti műtétről, biztos lehetsz benne, hogy minőségi partnert választottál.

(x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.