Egyre több a fertőzött Magyarországon: hazánkban is terjed a szamárköhögés

Bacteria,Bordetella,Pertussis,,3d,Illustration.,Gram-negative,Coccobacilli,Bacteria,Which,Cause
Shutterstock - Kateryna Kon
fertőzés vakcina Szamárköhögés
Magyarországon egyre nagyobb ütemben terjed a szamárköhögés, a legújabb javaslatok szerint a csecsemők és a gyerekek mellett érdemes bizonyos felnőtteknek is felvenni az oltást, azonban a legfrissebb információk szerint országos hiánycikk a megfelelő vakcina.

Egyre nagyobb aggodalmat kelt hazánkban a szamárköhögés járványszerű terjedése, ami igencsak meglepő, hiszen az elmúlt évtizedekben a kötelező védőoltási programoknak köszönhetően sikerült kiszorítani ezt a fertőző betegséget és hazánkban rendkívül magas, 98%-os az átoltottság. 

szamárköhögés
Hazánkban is terjed a szamárköhögés
Forrás: Shutterstock

Gyors ütemben terjed Magyarországon is a szamárköhögés

Hazánkban 1954 óta kötelező a szamárköhögés elleni védőoltás, amit az első évtizedekben három komponensű, úgynevezett Di-Per-Te oltással végeztek. Magyarországon magas az átoltottság, de ennek ellenére, több más európai országhoz hasonlóan nálunk is egyre több a fertőzött. A veszélyeztetett csoportok számára mindenképpen érdemes felvenni az emlékeztető oltást. Különösen nagy figyelmet igényelnek az újszülöttek, valamint az oltatlan csecsemők. 

A legfrissebb információk szerint jelenleg országos hiánycikk a megfelelő vakcina.

"Az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat" - magyarázza a jelenlegi hiány okát az NNGYK, majd hangsúlyozta: "az EU számos országához hasonlóan 2024-ben hazánkban is megemelkedett a jelentett szamárköhögéses esetek száma, de országos járvány nincs. (...) A gyártóktól az a visszajelzés érkezett, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni oltóanyag."

Mit kell tudni a szamárköhögésről?

A szamárköhögés egy rendkívül fertőző, cseppfertőzéssel terjedő, a tüdőt és a légutakat érintő bakteriális megbetegedés, ami az egy év alatti csecsemők, valamint a 10-20 év közötti serdülők körében a leggyakoribb. A fertőzés után 7-10 nappal kezdődő betegség első fázisa a náthához hasonló tünetekkel (orrfolyás, köhögés, orrdugulás) jár, míg a második, kínzó köhögési rohamokkal kísért szakasz több hétig is elhúzódhat. A köhögés kezdetben éjszaka jelentkezik, a rohamok rendkívüli módon megterhelik a gyermekek szervezetét, és fokozott nyákképződéssel, hányással, valamint légzési nehézségekkel is járhatnak. Tudni kell azonban, hogy újszülötteknél, fiatal csecsemőknél nem minden esetben alakul ki a betegségre jellemző húzó, éles hangú belégzés, és esetükben a köhögési rohamot rövid légzésleállás is követheti. A fertőzés utolsó szakaszában, ami szintén hetekig elhúzódhat, a rohamok gyakorisága és intenzitása csökken, majd a tünetek fokozatosan megszűnnek (egy újabb légúti fertőzéssel azonban ismételten visszatérhetnek).

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.