szponzorált tartalom női nemi szervek öregedés
A szarkalábak és az ősz hajszálak megjelenése, valamint a bőr megereszkedése is természetes jelenség a kor előrehaladtával. A vagináról szinte sosem beszélünk az öregedés kapcsán, pedig ennek a szervnek is megvannak a maga életszakaszai.

Fontos megérteni és elfogadni, hogy a női test változik az élet különböző szakaszaiban, és a vagina sem kivétel ez alól a folyamat alól. A változások teljesen természetesek, de elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel és odafigyeljünk a testünk jelzéseire.

Hirdetés

Pubertáskor

A pubertás ideje alatt a külső nemi szervek számos változáson mennek keresztül:
   • A szeméremajkak mérete megnő a hormonális változások hatására.
   • A pubertás során a fanszőrzet elkezd növekedni.
   • A hormonális változások miatt a hüvely váladékot kezd termelni, ami egy természetes folyamat. A hüvelyváladék védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben.

A szülés

A legtöbb nő életében eljön az az időszak, amikor szeretne családot alapítani. A terhességgel az egész testünk változik, beleértve a vaginát is:
   • A szülés során a medencefenék izmai megnyúlhatnak, ami a hüvely tágulását eredményezheti.
   • A hüvely tágabbá válhat a szülés után, a vagina külső része pedig megereszkedhet. Emiatt sokan aggódnak, de megfelelő gyakorlatokkal, például Kegel-gyakorlatokkal, gátizom tornával javítható a nemi szerv állapota.
   • Sokan tapasztalnak átmeneti hüvelyszárazságot a hormonális változások és a szoptatás következtében, amely megfelelő hidratáló készítményekkel kezelhető.

Sokan tapasztalnak átmeneti hüvelyszárazságot szoptatás alatt
Forrás: Forrás: Shutterstock

Változókor és menopauza

A menopauza és a változókor is komoly változásokat hozhat:
   • A hormonális változások hatására a vagina és a csikló mérete csökkenhet, emiatt pedig veszíthetnek érzékenységükből.
   • A szeméremajkak megnyúlhatnak és megereszkedhetnek, ami esztétikai és kényelmi problémákat is jelenthet.
   • A hüvelyhám elvékonyodhat és kiszáradhat, ami tartós hüvelyszárazságot okozhat. Ez fájdalmassá teheti a szexuális életet, és növelheti a fertőzések kockázatát.

Megoldások és kezelés

A hüvely és a szeméremtest szárazságához társuló problémák kezelése hormonmentes hidratáló és regeneráló készítményekkel lehetséges. Ezek rendszeres, kúraszerű használata segít helyreállítani a hüvely nedvességét és rugalmasságát. Fontos a megfelelő intimhigiénia megtartása és a rendszeres orvosi konzultáció is, csak így ismerhetők fel a változások még a korai szakaszban. 
 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina kúp és kenőcs patikában kapható gyógyászati segédeszközök.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.