Alkoholizmus tünetei: ha ezeket a jeleket tapasztalod magadon, gondod van az alkohollal

Hong Kong's Homegrown Spirits Industry Is Seeking a Second Act
Bloomberg via Getty Images/Hong Kong's Homegrown Spirits Industry Is Seeking a Second Act - Bloomberg
alkoholizmus betegség pszichiáter
Dr. Daniel Amen pszichiáter felsorolta azokat a kulcsfontosságú jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy komoly problémánk lehet az alkohollal. Az alkoholizmus egyre több embert érint szerte a világban, nem is hinnénk, de az ártatlannak tűnő, baráti összejöveteleken folytatott italozás is függővé tehet minket.

Dr. Daniel Amen pszichiáter a TikTokon egy videóban sorolta fel azokat a jeleket, amelyeket ha valaki észrevesz magán, akkor jobb, ha magába néz és komolyan elgondolkodik azon, hogy valójában milyen viszony fűzi őt az alkoholhoz. Az alkoholizmus a fiatalok körében is egyre gyakoribb és sokan bele sem gondolnak abba, hogy milyen következményekkel járhat az, ha túlzásba viszik az alkoholfogyasztást. 

alkoholizmus
Az alkoholizmus nem válogat: ezek a jelei annak, hogy gondod van az alkohollal
Forrás: Getty Images

Az alkoholizmus csapdájában: az ivás szürke zónája

A Psychology Today kutatása szerint az ivás szürke zónája a szociális ivás és a alkoholfüggőség közötti terület. Jolene Park táplálkozási szakértő is definiálta a kifejezést egy 2015-ös TEDx előadásban, ahol az alkoholizmust a rendszeres alkoholfogyasztás és az alkalmi ivás skáláján helyezte el, a szürke terület pedig a nehezen meghatározható köztes állapot. A szürkezónába tartozók nem mutatják az alkoholizmus szokásos tüneteit, de gyakran küzdenek azzal, hogy mikor kell abbahagyniuk az ivást társaságban, és gyakorta szenvednek a rettegett „szorongásos másnaposságtól”.

Mik a jelei annak, hogy problémánk van az alkohollal?

Dr. Amen szerint: 

Olyan, mintha nem lennél teljesen függő, de nincs igazán egészséges kapcsolatod az alkohollal. 

Majd hozzátette, hogy azok az emberek, akik ivás után egészségügyi, kapcsolati és pénzügyi problémákba ütköznek, ott már kijelenthető, hogy komoly a baj. Szintén aggodalomra adhat okot az a helyzet, amikor valaki ivás után „nem érzik magukat 100 százalékosan, elfelejt szavakakat, bármilyen életkorban is legyen - ezek már erős figyelmeztető jelek.

A függőség hálójában

A fiatal felnőttek körében az alkohol mindennapos dolognak számít. Azt gondolnánk legfőképpen a férfiak iszogatnak, sörözgetnek, ám már a csajos estéken is elmaradhatatlan kellék az üveg bor. Képzeljük csak el a helyzetet. Hány ambiciózus, motivált és értelmes fiatal butítja magát alkoholos italokkal egy buli vagy éppen a barátaik miatt? Elvárás, hogy legalább egy koccintás legyen. Eszünkbe sem jutna átbulizni egy éjszakát alkohol nélkül. Azt azonban elfelejtjük, hogy ez mennyire addiktív.

@docamen Let's talk about the grey area of drinking #fyp ♬ original sound - BrainMD

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.