Bőrelváltozások nyáron: ezekre mindenképpen figyeljünk oda!

Bőrelváltozás nyáron
Shutterstock - Albina Gavrilovic
bőrelváltozás bőr nyár
Előfordulhat, hogy nyáron boldogan kifekszünk a napra, hogy végre legyen egy kis színünk, ám a vágyott barnasággal együtt fura dolgok is megjelennek a bőrünkön. A bőrelváltozásokra nyáron különösen oda kell figyelni.

Nagyon figyeljünk oda a bőrelváltozásokra, különösen nyáron. Fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, hiszen már egyetlen vizsgálattal is komoly problémákat előzhetünk meg. Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus mondta el, milyen tünetekre figyeljünk oda.

Bőrelváltozás nyáron–Ezekre figyelj oda!
Bőrelváltozás nyáron–Ezekre figyelj oda!
Forrás: Shutterstock

Bőrelváltozások nyáron

Bőrrák: A köztudattal ellentétben, a melanóma nem bőrrákot jelent. Pontosabban nem csak a melanóma bőrrák, és nem ez a leggyakoribb rosszindulatú bőrelváltozás, hanem a basalioma. Ezt követi a spialioma és a melanóma. Utóbbi mindössze 2-3 %-át alkotja a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatoknak, viszont igaz, hogy ez a legagresszívebb típus – hívja fel a figyelmet dr. Csernus Krisztina.
* A basalioma a legsikeresebben gyógyítható elváltozás. Előidézheti a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás, gyakori leégés. A bőrelváltozás lassan növekszik, viszont képes a mélyebb szövetekbe is átterjedni, és így már érintheti a porcokat, csontokat is, de áttét csak nagyon ritkán fordul elő. Jól kezelhető gyógyszerrel, vagy akár műtéttel is. Gyógyulás után azonban fontos a rendszeres ellenőrzés, mert jellemző, hogy bármikor kiújulhat. A napozási szabályok betartásával ez a betegség megelőzhető. 
* A spinalioma, mint második leggyakoribb bőrrákfajta a bőr felszíni rétegeiből indul ki, és hajlamos áttétet is képezni más szervekben, mint például a csontokban, tüdőben vagy akár nyirokcsomókban. Jellemzője, hogy bár az UV-sugárzás növeli a kialakulásának esélyét, nem csak a bőr azon részén jelenhet meg, amely erős napfénynek van kitéve, hanem szinte bármelyik testrészen, akár még a szájban vagy a nemi szerven is. Kialakulásában fontos szerepe lehet a HPV-nek. Műtéttel, sugárkezeléssel jól gyógyítható, ha időben felismerik. 
* A melanóma malignum a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. Ez a legsúlyosabb bőrrákfajta, bár a legritkább is. Áttétet képezhet a tüdőbe, agyba, májba, csontokba és akár halálos is lehet. Gyakrabban fordul elő világos hajú és bőrű egyéneknél, különösen, ha fokozott napsugárzás éri őket. A leggyakoribb előfordulási helye nőkön a lábszár és az arc, férfiakon a törzs és a hát. 

Melanómára utaló tünetek:

  • Az anyajegy színének, formájának, méretének, felszínének vagy alakjának változása
  • Eltérő színű területek megjelenése egy adott anyajegyen belül
  • Az anyajegy felszíne kisebesedik, vérezni, váladékozni kezd
  • Újonnan kialakult pigmentált elváltozások a bőrön
  • Az anyajegy környékén a bőr viszket, begyullad 

Fontos!
Már a legapróbb változáskor keressünk fel szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható. Ha sok anyajegy van rajtunk, vagy a családban már előfordult melanóma, akkor fokozottan indokolt a rendszeres szűrővizsgálat.

Vizsgálat: A bőrgyógyász a tünetek alapján állítja fel a diagnózist, ehhez szükséges a festékes anyajegyek és pigmentált foltok elváltozásainak követése. – Erre a legalkalmasabb műszer a videódermatoszkóp. Ez egy mikrokamera, ami képes akár százhúszszorosára nagyítani a felhám alsó rétegeit is, amelyek szabad szemmel nem láthatóak. A vizsgálat cseppet sem fájdalmas, viszont nagyon hasznos, hiszen később bármikor összevethetők az eredmények, így jól nyomon lehet követni az esetleges változásokat. Gyanús elváltozás esetén, teljes egészében el kell távolítani az érintett anyajegyet. Ezt minden esetben szövettani vizsgálat kell, hogy kövesse, ezután, lehet a további kezelésről és az ellenőrzések gyakoriságáról dönteni. Ha a melanóma nem adott áttételt, a gyógyulási arány csaknem százszázalékos – mondja a doktornő.

Figyeljünk a bőrelváltozásokra különösen nyáron
Figyeljünk a bőrelváltozásokra különösen nyáron
Forrás: Shutterstock

Így ellenőrizzük magunkat!
Önellenőrzésre a legkiválóbb módszer az ABCDE-szabály:
- A, mint asszimetria – mennyire szabálytalan, változott-e az anyajegy alakja
- B, mint border – elmosódott határ, egyenetlen szélek
- C, mint color – homogén színezetű, vagy különböző színárnyalatokat mutat egy adott anyajegy (sötét, fekete vagy több színű)
- D, mint diameter – azaz átmérő. 6 mm feletti átmérőjű anyajegyeknél nagyobb a melanoma kockázata
- E, mint evolution – ellenőrizzük, hogy adott idő elteltével változott-e a színe, alakja, mérete

Kevésbé veszélyes bőrtünetek:
* Napallergia
Tünete, hogy amikor napozunk, apró hólyagszerű kiütések esetleg vörös foltok jelennek meg rajtunk. Ezt kiválthatja, ha napozás előtt vagy közben gyógyszert szedünk, de egyes kozmetikumok, vagy bármilyen vegyi anyag is szerepet játszhatnak a napallergia megjelenésében. A már lebarnult bőrön kisebb eséllyel alakul ki.

* Mallorca akne 
Szintén a napozás válthatja ki, ám ebben az esetben a faggyúmirigyek gyulladnak be. Általában a nyakon, mellkason, vállon vagy arcon jelennek meg a pattanásszerű gócok. Hogy mi váltja ki, azt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy ha betartjuk a napozás szabályait, akkor elkerülhetjük.

* Fényérzékenységet okozó gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek napfény hatására bőrkiütéseket, csalánkiütést, ekcémát okozhatnak. Az ilyen típusú gyógyszerek a napfény hatását felerősítik, úgynevezett foto-toxikus reakciót váltanak ki, így rövid idő alatt napégést, hólyagos bőrtüneteket okozhatnak a napnak kitett területeken. Tünete a vörös, viszkető, sokszor hólyagos bőrtünetek. A fényérzékenység mellett a gyógyszerek foto-allergiát is kiválthatnak, ilyenkor a tünetek nem csak ott jelennek meg, ahol a bőrünket éri a nap, hanem a ruhával fedett testrészeken is.

* Napozószerek
A kozmetikai készítmények és a napfény együttes hatása is kiválthat bőrallergiát. Tünete lehet a napégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, nedvedzéssel és hámlással jelentkezhetnek, nem csak azon a területen, ahol napsütés ér minket. Az allergiáért elsősorban a készítményekben lévő illatanyagok és konzerválószerek a felelősek.

* Növények
Fitofotodermatitisz akkor jelentkezik, ha bizonyos növényekből fényérzékenyítő anyag kerül a bőrre, ami napfénnyel érintkezve égési sérüléshez hasonló tüneteket okoz. A súlyosabb tünetek általában a növénnyel történt érintkezést követő 24 órában alakulnak ki, majd az ezt követő napokban rendszerint tovább fokozódnak. Ilyen növények lehetnek a citrusfélék, a petrezselyem, zeller, de akár egyes gyomnövények is, mint például a vadszőlő.

* Szeplők
Főleg nyáron, napfény hatására jelennek meg a bőrünkön. Ezek szerencsére teljesen ártalmatlan kis barna pöttyök, amelyek az őszi-téli hónapokban elhalványulnak.

* Májfolt
Várandósok körében, hormonális hatásokra gyakran jelentkezik májfolt, mely sötétebb bőrt okoz főként a homlok, áll, vagy az orr területén. A májfolt a szülés utáni időszakban rendszerint elmúlik, ha mégsem, megfelelő kozmetikumokkal kezelhető. A napvédelem ez esetben is különösen fontos, mivel a tünetek tovább erősödhetnek napfény hatására.

* Öregségi foltok
Esztétikailag zavaró lehet, de komoly egészségügyi kockázatot nem jelentenek. Nevükkel ellentétben fiatalabbakon is kialakulhat, ezért szintén a túlzásba vitt napozás a felelős. Megjelenésük jellemzően az arcon, kézfejeken, a napnak kitett testrészeken jelenik meg.

Napozás szabályai
1. 11-15 óra között húzódjunk árnyékba, ilyenkor a legerősebb az UVB sugárzás. 
2. Megfelelő erősségű napvédő krémet használjunk, ami igazodik a bőrtípusunkhoz és a nap erősségéhez. Napozás előtt fél órával kenjük be magunkat, illetve napozáskor újra és újra tegyük ezt meg. Ha vízben tartózkodunk, sportolunk – izzadunk -, akkor különösen fontos, hogy időnként újra kenjük be magunkat, akkor is, ha az van írva a napvédőre, hogy vízálló.
3. A napozás időtartamát lassan, fokozatosan növeljük. 
4. Fényérzékenységet kiváltó gyógyszerek szedése alatt kerüljük a napozást.
+1 jótanács: Ha sok anyajegyünk van, vagy a családban előfordult bőrrák, illetve ha nagyon fehér a bőrünk, akkor még fokozottabban be kell tartanunk a szabályokat, a kóros elváltozások megelőzése érdekében.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.