Nagy árat fizet a szervezetünk a gyors fogyásért

Caucasian,Teenager,Girl,Looking,At,Mirror,At,Home,,Wearing,Large
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Prostock-studio/Shutterstock. No use without permission. - Prostock-studio
fogyás diéta jojó-effektus
Mindenki szeretné gyorsan leadni a súlyfelesleget, tele is van az internet csodadiétákkal. Ám a drasztikus fogyás később visszaüt, és nemcsak visszahízunk, de a szervezetünket is megviseli.

Mindenki szeretne minél hamarabb lefogyni, akin súlyfelesleg van, nem csoda, hogy a gyors fogyást ígérő diéták nagyon népszerűek. Bár látványos, ha egy hónap alatt megszabadulunk öt kilótól, a drasztikus fogyás egyáltalán nem tesz jót a szervezetünknek, és akár egészségi problémákat is okozhat.

Kellemetlen tüneteket okozhat a drasztikus fogyás.
A drasztikus fogyás megviseli a szervezetünket, gyengeséget, fejfájást is okozhat.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Roman Samborskyi/Shutterstock. 

Hamar visszahízunk a diéta után

A látványos eredmény nem tart túl sokáig egy kemény diéta után, hiszen amint visszatérünk a normál étrendünkhöz, a szervezetünk lázas tartalékolásba fog. A drasztikus fogyás ugyanis a szervezetünk számára egy vészhelyzet, amit agyunk fenyegetésnek, éhezésnek értelmez; és egyrészt lelassítja az anyagcserét a diéta alatt, másrészt igyekszik minél előbb visszaszerezni a leadott zsírrétegeket, és ezeket nehezebb is utána leadni. A jojó-effektus számtalan fogyni vágyó életét keserítette már meg, érdemes elkerülni!

Hiánybetegségeket is okozhat

Ha megvonjuk magunktól a megfelelő mennyiségű és összetételű ételeket, a szervezet számára nem biztosítjuk a vitaminok és ásványi anyagok pótlását. Ez pedig fáradtsághoz, kimerültséghez vezethet, hiszen általában D- és B12 vitamin hiány lép fel.

Betegséghez is vezethet a drasztikus fogyás

Ha valaki hónapokon keresztül folyamatosan, gyors ütemben veszít a testsúlyából, annál megnőhet az epekövesség kialakulásának kockázata. A gyors fogyás emellett fejfájáshoz, ingerlékenységhez, kimerültséghez, menstruációs zavarokhoz és szoruláshoz is vezethet.

Az életmódváltás a legtartósabb megoldás

A mozgás és a kalóriabevitel csökkentése fontos ahhoz, hogy a súlyfelesleg lemenjen rólunk, de mindettől nem érdemes gyors eredményt várni. Inkább kezdjük kis lépésekkel, iktassuk be a mindennapi mozgást az életünkbe, és étkezzünk változatosan, figyelve a minőségi összetevőkre, és a mennyiségre is – de semmiképpen ne legyen túl alacsony a napi kalóriakeret! Az életmódváltással hosszabb idő leadni a plusz kilókat, így látszólag kevésbé hatékony, mint egy rapid diéta; de a végeredmény tartós, és közben nem koplalunk, sanyargatjuk se magunkat, se a szervezetünket. Ha tanácstalanok vagyunk, kérjük dietetikus segítségét!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.