Egészséges élet 60 felett: a hosszú élet titka ebben a vitaminban rejlik

Head,Shot,Portrait,Happy,Woman,Holds,Pill,Glass,Of,Water,
Shutterstock - Photoroyalty
egészséges élet D-vitamin hosszú élet titka időskor
Manapság a csapból is az folyik, miként tudjuk segíteni a szervezünket abban, hogy még hosszú ideig boldogan és egészségesen tudjuk élvezni az élet. Az egészséges élet kialakítása még soha nem volt annyira könnyű és egyben borzasztóan nehéz, mint manapság. A rendszeres mozgás, zöldségben, gyümölcsben gazdag étkezés mellett elengedhetetlen a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele, ezek közül is kiemelkedő a D-vitamin.

A D-vitamin mára az egyik legnépszerűbb vitaminná vált, már szinte a C-vitamint is túlszárnyalja. Olyan kis csodaszerként él az emberek fejében, ami mindenre (is) megoldást nyújt. Erősíti a csontokat, segíti a kalcium felszívódását és erősíti az immunrendszert. A longevity szakértők szerint ez különösen fontos a kor előrehaladtával, különösen 60 év felett, amikor az elegendő vitamin és tápanyag bevitele kritikus fontosságú az egészséges élet megőrzése érdekében. 

egészséges élet
A hosszú és egészséges élet nincs D-vitamin nélkül
Forrás: Shutterstock

Egészséges élet D-vitaminnal

Sokan úgy vélik, D-vitamint csak a gyerekeknek érdemes szednie, és nekik is csupán a téli időszakban, hiszen a napsütés hatására szervezetünk eleget termel belőle. Ám ez így nem teljesen fedi a valóságot. A modern ember nincs eleget a napon ahhoz, hogy megfelelő mennyiség tudjon termelődni ebből a rendkívül fontos vitaminból ahhoz, hogy kellő mértékben raktározódhasson el. Így tavaszra az emberek nagy százaléka D-vitamin hiányban szenved. 

A D-vitamin számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetben, különösen az idősebb felnőttek esetében. A D-vitamin segíti a szervezetet a kalcium felszívódásában, ami elengedhetetlen a csontok erősségének és egészségének megőrzéséhez. Időskorban gyakori probléma a csontritkulás, amely növeli a törések kockázatát. A D-vitamin támogatja az izomfunkciót, ami segíthet megelőzni az eséseket. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a 60 év felettiek nagyobb veszélynek vannak kitéve különféle balesetek esetén, így az izomerő és egyensúly megőrzése kritikus fontosságú. 

A D-vitamin továbbá fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, segítve a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben. Az NCOA jelentése szerint majdnem minden 60 év feletti ember szenved valamilyen krónikus betegségben, amely gyengítheti az immunrendszert, így a D-vitamin megfelelő bevitele kulcsfontosságú lehet a fertőzések megelőzésében.

Mit jelent a longevity?

A longevity egy angol kifejezés, ami nemcsak az élet hosszára, hanem annak minőségére is utal, nagy hangsúlyt fektetve az élettartam meghosszabbításának fontosságára az egészség megőrzése mellett. Ez olyan szokásokat, étrendet, étrend-kiegészítők alkalmazását foglalja magában, amelyek segítik az időskori betegségek kockázatának csökkentését, lassítva az öregedés, elősegítve a vitalitást és az általános jólétet.

Mennyit szedjen belőle egy felnőtt ember?

Felnőttek esetén a napi D-vitamin adag 1500-2000 NE (nemzetközi egység). Tavasszal – a legjobb esetben is kiürült - D-vitamin raktárak feltöltése azonban élelmiszerekkel szinte lehetetlen. Vannak persze olyan ételek, amik tartalmaznak D-vitamint, de étkezéssel a vitaminigény mindössze 10-20 százaléka biztosítható. 

Az idősek gyakran nem is veszik észre, hogy D-vitamin hiányban szenvednek. Néhány gyakori tünet, amely arra utalhat, hogy több D-vitaminra van szükségünk, közé tartozik a fáradtság, gyengeség, izomfájdalom és csontfájdalom. Ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes orvoshoz fordulni, aki egy egyszerű vérvételt követően megállapíthatja a D-vitamin szintünket.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.