Gyógynövények–Levendulás megoldások menstruációs panaszok és menopauza ellen

Levendula jótékony hatásai
Shutterstock - Pedal to the Stock
levendula menstruáció gyógynövény menopauza
A gyógynövények jótékony hatását már ősidők óta felhasználjuk a mindennapokban. Olajok, teák formájában különböző panaszok enyhítésére is szolgálnak. Ezúttal a gyógynövények közül levendulát vizsgáljuk meg közelebbről!

A gyógynövények számos probléma esetén nyújthatnak segítséget. Ezúttal a levendula szervezetre gyakorolt jótékony hatásait gyűjtöttük össze, amivel a menstruációs időszakban és menopauza idején is enyhíthetjük a tüneteinket.

Gyógynövények–levendula jótékony hatásai
Gyógynövények–levendula jótékony hatásai
Forrás: Shutterstock

Gyógynövények jótékony hatásai – fókuszban a levendula

A nők legalább fele tapasztal élete során görcsös fájdalmat menstruáció idején, ami még a munkavégzést és a mindennapi teendők ellátását is megnehezíti. A levendulából készült olajokkal, fürdőkkel azonban ellensúlyozhatjuk az olyan kellemetlenségeket, mint a méhfal izmainak megfeszülése, és a gyakran kísérőpanaszként jelentkező fejfájás, szédülés, hányinger, nyugtalanság. A gyógynövény a szaglóidegeinket is stimulálja, ezzel képes megnyugtatni a központi idegrendszert.

  • Változókor idején

A menopauza általában 45 és 60 év között jelentkezik a nőknél, és hosszú évekig is elhúzódhat. Ahogyan a neve is mutatja, ilyenkor változás áll be a szervezetben: a petefészek működése és a tüszőérési folyamatok leállnak, ezzel egy időben az ösztrogén és progeszteron termelése is csökken, a rendszeres menstruáció pedig egyre inkább elmarad. A hormonháztartás felborulása az egész szervezetre, még az idegrendszerre is hatással van. A legjellemzőbb panaszok között szerepel a súlygyarapodás, a hőhullámok, az alvászavar, hangulatingadozás, megváltozott libidó, fejfájás és lehangoltság. A levendula nyugtató és stresszoldó tulajdonságáról ebben az életszakaszban sem érdemes megfeledkezni.

Gyógynövények jótékony hatásai - a levendula segít a panaszok enyhítésében
Gyógynövények jótékony hatásai - a levendula segít a panaszok enyhítésében
Forrás: Shutterstock

Levendula felhasználása

  • Levendulafürdő
    A meleg segít ellazítani az izmokat, a levendula gondoskodik a megnyugvásról és görcsoldásról, a változókorban pedig a gyakori száraz bőr és viszketés kezelésében is segíthet. Az illatos fürdőhöz tegyünk 10-20 csepp levendulaolajat, vagy szárított levendulavirágot a vízbe. 
       • Olajos masszázs
    Az illóolaj hatóanyagai könnyedén felszívódnak a bőrön keresztül, ezáltal képesek ellazítani a megfeszült részeket. Natúr masszázsolajjal hígítva dörzsöljük gyengéden a hasi területbe, szédülés, fejfájás idején a halántékra, és hagyjuk magunkat ellazulni. Hőhullámok esetén az aromaterápiás masszázs érezhetően jobb alváshoz vezet. 
       • Gyógynövényes párna
    Boltokban is kapható, de akár mi magunk is elkészíthetjük kisebb-nagyobb méretben a szárított virágot tartalmazó párnát, melyet elalvás előtt fejfájás-csillapítás céljából helyezzünk a homlokunkra, vagy a görcsölő alhasra. Relaxáló hatását már néhány perc elteltével élvezhetjük. 
       • Inhalálás
    A kutatók által is alátámasztott módszer, a levendulás inhalációs terápia nemcsak fiziológiai, de pszichológiai hatással is rendelkezik. A belélegzést megbízható forrásból származó illóolajjal végezzük: csepegtessük textilre, a párnánkra, párologtató készülékbe, vagy egy tál meleg vízbe, ami fölé hajolva az orron át legezzük be a gőzt.
       • Innivaló formájában
    A lefekvés előtti órákban ajánlott kortyolgatni a 100 százalékban vagy részben levendulatartalmú teákat, melyekkel a menopauza legkellemetlenebb tünetét, az álmatlanságot enyhíthetjük, miközben a kedélyállapotunkat is javíthatjuk.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.