Tönkre teszed a hajadat, ha mindennap copfba fogod: elmondjuk, miért

Haj hajápolás hosszú haj
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A - PeopleImages.com - Yuri A
hajgumi töredezett haj ápolás
Ha hosszú hajad van, megértjük, hogy szereted szoros copfba összekötni, de fontos tudnod, hogy hosszútávon milyen következményekkel járhat. A haj tönkretétele egyszerűbb, mint hinnéd, de egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzheted a bajt.

A hajviselet nem csak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi is. Az egyik leggyakoribb frizura, a copf. Praktikus és elegáns megoldásnak tűnik, de ha nem vigyázunk, komoly károkat okozhatunk vele. Az alábbiakban bemutatjuk, miért érdemes odafigyelni arra, hogyan és milyen gyakran hordjuk összefogva a hajunkat.

haj
A haj ápoltsága néhány apróságon múlik
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Pixel-Shot/Shutterstock.  No use without permission.

1. Hajhullás és ritkulás

A túl szoros copf feszíti a hajgyökereket, és a fej hátsó része felé tolódik, amely idővel hajhulláshoz vezethet. A folyamatos húzás és feszülés miatt a hajhagymák sérülhetnek.

2. Törékeny hajszálak

A szoros viselet megtöri a hajszálakat, különösen, ha gumival, vagy ha nem megfelelő anyaggal kötöd össze. A törött hajszálak végei töredezettek és elvékonyodottak lesznek, ami rendezetlen és egészségtelen megjelenést eredményez. TIPP: használj bársonyból készült, puha hajgumit, vagy rugós, spirálos gumit, mert ezek lazábban fogják át a frizurádat.

3. Irritáció a fejbőrön

A feszes copf viselése a fejbőr irritációját okozhatja. Az érzékeny bőrön kis pattanások, vörös foltok és viszketés jelentkezhet, amely hosszú távon kellemetlen és fájdalmas lehet. Ne feledd, a fejbőrödnek is szüksége van egy kis szünetre, hogy lélegezni tudjon!

4. Fejfájás

Sokan nem is gondolnák, de a szoros hajviselet akár fejfájást is okozhat. Ugyanis a fejbőrre és a hajszálakra gyakorolt állandó nyomás miatt az agyi vérkeringés is felborul, amely fejgörcsöt eredményezhet. 

5. Kócok

Ha állandóan feszesen van felkötve a hajad, akkor a hajszálak egymáshoz dörzsölődnek, és könnyebben összekuszálódnak. A haj kibontásakor, az eltört, megviselt szálakat nehezebb kibontani, aminek hatására további kócok keletkeznek.

Hogyan védd meg a hajad a károsodástól?

Haj hajápolás hosszú haj

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 New Africa/

1. Lazább frizurák választása
Válassz kevésbé feszítő frizurákat. A laza fonatok vagy a hajpántok kíméletesebbek a hajszálakhoz és a fejbőrhöz, de egy lezserebb konty is jó alternatíva lehet. 

2. Puha hajkiegészítők használata
Használj puha, anyaggal bevont hajgumit vagy selyem kiegészítőket, amelyek kevésbé károsítják a hajat. Ezek kevésbé húzzák meg a hajszálakat és csökkentik a törés kockázatát.

3. Változatos hajviselet
Ne viseld mindennap ugyanúgy. Légy változatos,, hogy a hajad és a fejbőröd is pihenhessen. Próbálj ki különböző hajviseleteket, amelyek nem feszítik meg a hajgyökereket.

4. Rendszeres hajápolás
Ápold rendszeresen a hajadat. A hidratáló samponok és balzsamok, valamint a heti hajpakolások segítenek megőrizni a haj egészségét és erősségét. Hajmosás után mindig használj valamilyen hajolajat.

5. Időszakos pihenés
Adj időt a hajadnak és a fejbőrödnek, hogy regenerálódjon. Néhány naponta engedd ki a hajadat, hogy levegőhöz jusson és ne legyen állandóan feszítésnek kitéve.

+1.: Fejmasszázs: Időnként kényeztesd magad egy gyengéd fejbőrmasszázzsal. Ez serkenti a vérkeringést, növeszti a hajat, ráadásul irtó kellemes is.

A copf praktikus és szép hajviselet, de fontos, hogy figyeljünk a hajunk egészségére is. Tartsuk szem előtt a fentieket, hogy elkerüljük a károsodásokat, és megőrizzük frizuránk természetes szépségét.

További hajápolós tippekért pedig nézd meg ezt a videót:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.