Meglepő, mennyi minden okozhat hátfájást

Back,Pain,,Office,And,Business,Woman,With,Stress,,Muscle,Ache
Shutterstock/Copyright (c) 2023 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock. No use without permission. - PeopleImages.com - Yuri A
hátfájdalom csigolya derékfájás életmód
Manapság már szinte mindenki volt legalább életében egyszer érintett benne. A hátfájás általában az ülőmunka és a mozgásszegény életmód számlájára írható, de ezek mellett számtalan olyan oka is lehet, amire nem is gondolnál.

A krónikus hátfájás kialakulhat hirtelen elfordulás, nehéz tárgyak emelgetése, hátat nem megfelelően alátámasztott ülőhely, ágymatrac, túlzásba vitt, megerőltető sportolás, tartós stressz, illetve lelki problémák miatt, de akár a csigolyák közötti porckopás vagy az idő előrehaladtával kialakult csontritkulás miatt is. A legtöbb esetben azonban a fájdalom hátterében az alábbi 5 ok is meghúzódhat.

Egy rossz matrac is állhat a hátfájás hátterében.
A rossz alváspozíció is lehet a hátfájás oka.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Krakenimages.com/Shutterstock.

Alvászavar

Az alvás minősége jelentősen befolyásolhatja a derékfájás mértékét. Az alvás és a derékfájás közötti kapcsolat abban rejlik, hogy az ember alvási pozíciója hogyan befolyásolja a gerincoszlop beállítását. A gerinc megfelelő beállítása alvás közben döntő fontosságú a derékfájással kapcsolatos problémák megelőzésében vagy csökkentésében, ezért a megfelelő alvási pozíció megtalálása elengedhetetlen a megkönnyebbüléshez.

Járásmód

Hosszú, megterhelő mozgás, illetve a tartós állás is okozhat derékfájdalmat, ami az alsó háti szakasz izmainak feszülése miatt alakulhat ki. Amennyiben felfigyelünk arra, hogy egy-egy hosszabb séta, illetve nagyobb terhelés hatására jelentkezik a hátfájdalom, érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulnunk, ugyanis a lúdtalp, harántboltozat-süllyedés és egyéb elváltozások is okozhatják ezt a panaszt. Hosszú távon nagyon sokat segít a gyógytorna.

Rossz testhelyzet

Az ülőmunkából adódó mozgásszervi panaszok egyik fő oka a hosszan tartó, statikus, rossz testtartás, amely nemcsak a dolgozó felnőtteket, hanem a kisiskolásokat is érintheti. Ilyenkor jellemzően a fej előre tolódik, a vállak előreesnek, a háti gerinc görbülete fokozódik, a medence pedig túlságosan hátra billen. Ilyenkor érdemes megszakítanunk a hosszan tartó egy helyben ülést (20-30 percenként vagy legalább óránként), felállnunk és átmozgatnunk magunkat. 

Dohányzás a hátfájás hátterében?

Ritkán merül fel a hátfájás okai között, pedig mára már bebizonyosodott, hogy a dohányosok majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek derékfájástól, mint azok, akik nem dohányoznak. Ilyenkor lassul a keringés, ezáltal a csontok és szövetek szerkezete változhat, ami a porckorongok ellaposodáshoz vezethet. Az akut és a krónikus fájdalmat a nikotin is befolyásolja, ezért érdemes megfontolni a dohányzás elhagyását.

Nem megfelelő lábbeli

A kényelmetlen cipő is okozhat panaszokat. A vékony talpú, sarok nélküli lábbelik, szandálok viselése hosszútávon erős hátfájdalomhoz vezethetnek. Sarok hiányában ugyanis a talpunk csillapítás nélkül ütődik a talajhoz, amelynek következménye, hogy az ízületek – a bokától egészen a nyaki csigolyákig – fokozott terhelésnek vannak kitéve. Figyeljünk arra, hogy megfelelő cipőt válasszunk, ha szükséges, kérjük ki ortopéd szakorvos véleményét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.