Hőhullám hatása: a mentális egészségre is kihat a kánikula

forróság, hőség, legforróbb város, kánikula
Shutterstock/New Africa -
kánikula extrém hőség pánikbetegség mentális egészség
Szó szerint tombol a nyár: melegrekordok dőlnek meg szerte a világon, az extrém magas hőmérséklet mindenkit megvisel. A hőhullám hatásai senkit nem kímélnek, de vannak, akikre különösen rosszul hat a kánikula.

Ha van jele a klímaváltozásnak, akkor az idei kánikula mindenképpen az. A hőhullám hatása a szervezetünkre többféleképpen jelentkezik, de nemcsak a forrósággal kell megküzdenünk, a szárazság, csapadékhiány is komoly fennakadásokat okoz. Melegrekordok dőlnek meg, az éjszakai pihenés sem éppen zavartalan, ahol nincs klímaberendezés, ott a meleg szinte elviselhetetlen. Kontinentális éghajlaton élőkként nem vagyunk hozzászokva a mediterrán nyárhoz, már nemcsak a gyerekeket, időseket, de mindenkit óvni kell a hőségben. 

hőhullám hatása
A hőhullám hatásai a mentális állapotunkban is megmutatkoznak
Forrás: Shutterstock

A hőhullám hatása a mentális állapotra

A hőség fizikai következményei, mint például a hőguta és a hőkimerülés, jól ismertek. Ám nemcsak testi tüneteket okozhat a forróság, a hőség és a mentális zavarok között is találunk összefüggést. Az ingerlékenységtől kezdve az impulzivitáson át, a koncentrációs zavarokig sokféleképpen megnyilvánulhat még az egészséges embernél is. Ezek a hatások a hőhullámok idején krízishelyzetbe sodorhatják az amúgy is sérülékeny embereket, de általános mentális egészségügyi hatásokhoz és a társadalmon belüli súrlódások növekedéséhez is vezethetnek. A szorongás nyáron, az extrém hőségben általában sem ritka, de az autisták és az egyébként is mentális nehézségekkel küzdők még nehezebb helyzetben vannak. A depresszióval, generalizált szorongással, pánikbetegséggel élők tünetei felerősödhetnek. De a hőség vérnyomás csökkenést is okozhat, ezáltal nem ritka a szédülés a nagy melegben.

Felerősödhet vagy gyengülhet a gyógyszerek hatása a hőségben

Szakemberek szerint az extrém hőség depressziósabbá vagy ingerlékenyebbé teheti az embereket, kirohanásokat idézhet elő, ráadásul bizonyos pszichiátriai gyógyszereket szedő emberek eleve érzékenyebbek a hőségre. A benzodiazepinek kivételével szinte minden pszichotróp gyógyszer ronthatja a szervezet hőkezelési képességét, növelve a hőkimerülés és a hőguta kockázatát. A hőguta sokkal veszélyesebb állapot, mint gondolnánk, egy amerikai szaklap szerint a mentális betegek kétharmadát akár meg is ölheti. 

Félelmetes tünetekkel jelentkezhet a pánikroham a hőségben

Az agyra is extra feladatot ró az extrém meleg. Ha a korábban megszokotthoz hasonlóan, fokozatosan emelkedett volna a nyári hőmérséklet, nem kényszerült ekkora kompenzálásra, mint idén vagy az utóbbi néhány évben. Ha az agynak a hőszabályozó központján keresztül több munkája van a szervezet hűtésével, akkor azt a mentális állapoton keresztül fogjuk megérezni: szorongással, pánikrohamokkal hozza tudomásunkra, hogy küzd az oxigénhiánnyal. A pánikrohamok sokszor halálfélelemmel, heves szívdobogással, légszomjjal, akár ájulással jelentkeznek, a félelmetes tünetek pedig még több szorongást okoznak, míg végül ördögi kör alakulhat ki. Amint megjelennek a pánikroham első tünetei, keresni kell egy hűvös helyet és nagyon fontos a folyadékpótlás is. Izotóniás italok, porok is fogyaszthatóak ilyenkor, amelyek az izzadással elveszített elektrolitokat pótolják. Lassú, mély légzéssel és a gondolatok pozitív irányba terelésével, esetleg zenehallgatással csökkenthetőek  pániktünetek. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.