szponzorált tartalom strandolás intim
A nyári időszak a szabadság, a strandolás és a medencében fürdőzés ideje. Ezek a szabadidős tevékenységek mind kiváló kikapcsolódást nyújtanak, de ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, növelhetik a hüvelygomba kialakulásának esélyét.

A közös használatú medencék és a strandok, valamint a meleg és nedves környezet kedvez a gombák szaporodásának. Nyáron különösen fontos, hogy tisztában legyünk a hüvelygomba kockázatát növelő tényezőkkel és a megelőzési módokkal, hogy megőrizzük hüvelyünk egészségét.

Hirdetés

A hüvelygomba okai és kockázati tényezői nyáron

A hüvelygombát, vagy más néven a Candida-fertőzést a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely természetes módon is jelen van az egészséges hüvelyflórában. Bizonyos tényezők hatására azonban a gomba elszaporodhat, ami fertőzéshez vezet. Ilyen például nyáron a meleg és nedves környezet, amely ideális feltételeket biztosít a gombák számára. A közös használatú medencék és strandok, valamint a nedves fürdőruha hosszú ideig való viselése pedig tovább fokozza a kockázatot.

A hüvelygomba rizikófaktorai

Klóros medencék: a medencékben használt fertőtlenítőszer, a klór elpusztíthatja a hüvely természetes tejsavtermelő baktériumait, amelyek jelenléte alapvető a kórokozók elleni védekezésben. A klór hatására a hüvelyflóra egyensúlya felborulhat, a savas pH megváltozása kedvez a gombák elszaporodásának.

Ne időzzünk sokat vizes fürdőruhában!  Forrás: Freepik.com

Cukros strandételek: Ki tudna ellenállni nyáron a strandételeknek? Érdemes azonban mértékkel fogyasztanunk azokat. A fagylaltok, a kürtőskalács, a palacsinta és az üdítők magas cukortartalmúak lehetnek, a pizza és a hamburger pedig igazi szénhidrátbomba. A túlzott cukorfogyasztás azonban befolyásolhatja a vércukorszintet. A magas vércukorszint gyengíti az immunrendszer működését, ami növeli a hüvelygomba kialakulásának esélyét.

Vizes fürdőruha: a hosszú ideig viselt vizes fürdőruha meleg és nedves környezetet teremt a hüvely környékén, ami ideális a gombák szaporodásához. A nedves környezet ráadásul irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát, növelve a fertőzés kockázatát.

 

Így előzd meg a hüvelygombát!

Fürdés vagy úszás után azonnal cseréljük le a nedves fürdőruhát szárazra, és kerüljük a szoros, szintetikus anyagokat, amelyek nem engedik szellőzni a bőrt! A medencék és strandok használata után alaposan mosakodjunk meg, arra figyelve, hogy kerüljük az irritáló szappanokat és tusfürdőket, amelyek felboríthatják a hüvely természetes savas pH-ját. Használjunk enyhe, pH-semleges mosakodószereket! Étrendünk legyen gazdag zöldségekben, gyümölcsökben és probiotikumokban – mint a joghurtok és fermentált zöldségek –, és ahogy már említettük, kerüljük a túlzott cukorfogyasztást.

Ha mégis itt a baj…

Ha a tüneteid először jelentkeznek, patikában vény nélkül kapható hüvelykúpokkal is enyhítheted a panaszaidat. Ha a tünetek gyakran visszatérnek, érdemes orvoshoz fordulni, mert más betegség is állhat a visszatérő tünetek hátterében.
 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.