Szabad újra edzeni, ha izomláztól szenvedsz?

Gym,Woman,Doing,Push-up,Exercise,With,Dumbbell.,Strong,Female,Doing
Shutterstock/Copyright (c) 2015 Jacob Lund/Shutterstock. No use without permission. - Jacob Lund
izomláz sport edzés
A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alapköve. De mi legyen, ha egy intenzívebb edzés után másnap mindened sajog? Ki kell hagyni a következő alkalmat, vagy bátran lehet izomlázzal edzeni?

Akár kezdőként jársz edzeni, akár már évek óta rendszeresen mozogsz, biztosan ismerős az érzés, amikor másnap úgy kelsz fel, hogy sajognak az izmaid, és a tompa fájdalom két-három napig is kitarthat. De szabad izomlázzal edzeni? Sokan már másnap újra belevágnak, mondván, hogy az izomlázra rá kell dolgozni, és bármennyire is rosszul esik a mozgás, le kell nyomni a következő edzést. Mások pedig inkább pihennek, míg el nem múlnak a kínok. De kinek van igaza?

Lehet izomlázzal edzeni, de nem mindegy, mit!
Érdemes könnyebb mozgásformát választani, ha szeretnél izomlázzal edzeni.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock.

Nem összekeverendő a sérüléssel!

Az izomláz kellemetlen, de teljesen ártalmatlan tünet, mely kezelés nélkül is elmúlik néhány nap után. Korábban úgy tartották, hogy az izomban az edzés hatására felszaporodó tejsav a felelős érte. Mára azonban kiderült, hogy az izomlázat a mozgás során az izmokon keletkezett mikrorepedések okozzák; ezek pótlásával növekszik az izomzat, így ennek köszönhetően (is) hatékonyabb az izomépítés. Izomláz esetén az egész izomban érezhető a merevség, fájdalom, még pihenés közben is. Ezzel szemben a sérülés éles fájdalmat okoz az izom egy konkrét pontján, amit terhelésre, nyomásra is lehet érezni, és pontosan meghatározható a sérülés helye. Sérüléssel csak óvatosan szabad edzeni, de mi a helyzet az izomlázzal?

Lehet izomlázzal edzeni, csak más mozgástípust válassz

Érdemes edzés után – izomláztól függetlenül is – pihentetni az intenzíven megmozgatott izmokat 24-72 órán keresztül, így a mikrorepedések begyógyulnak. Sokan azonban elkövetik azt a hibát, hogy ilyenkor egyáltalán nem mozognak, pedig nyugodtan lehet izomlázzal edzeni, a kulcs, hogy ne ugyanazt a mozgást végezd, mint amivel megterhelted az izmaidat. Válassz olyan edzést, ami más izomcsoportokat mozgat meg. Ilyenkor jobban figyelj az alapos bemelegítésre és a nyújtásra. A testmozgás hatására hamarabb múlik az izomláz is, hiszen javul a vérkeringés az izmokban.

Az óvatosság a lényeg

Bár lehet izomlázzal edzeni, érdemes óvatosabbnak lenni ebben az időszakban, mint máskor, hiszen a fájdalom és merevség miatt beszűkülhet a mozgás, ami ahhoz vezethet, hogy nem megfelelően végzed el a gyakorlatokat, és ez sérülést okozhat akár más izomcsoportokban, akár az ízületeidben. Az is fontos, hogy elkerüld a túledzést, vagyis hagyd két edzés között a szervezetedet regenerálódni. Nemcsak az izmaid fejlődnek jobban, ha néha beiktatsz egy nap szünetet, de az általános egészségi állapotod és a közérzeted is jobb lesz.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.