Forró napok: mit tehetsz a kínos izzadás ellen?

Izzadásgátló kisokos
Shutterstock - Prostock-studio
dezodor izzadás izzadásgátló
A verejtékezés teljesen természetes dolog, mégis szeretnénk elkerülni. A kínos foltok, a kellemetlen szagok bármilyen izzasztó helyzetben támadhatnak — íme néhány trükk a megelőzésre.

Az izzadás a hétköznapok velejárója. Testünk verejtékezése függ az egészségi állapotunktól, a külső hőmérséklettől, de még a hangulatunktól is. Izzasztó helyzetekben pedig kifejezetten meglódul a verejtéktermelés, ez a test egyfajta védekező mechanizmusa, így szabályozza a hőmérsékletet. 

izzadás
A legtöbben bármit megtennénk, hogy elkerüljük az izzadást
Forrás: Shutterstock

Izzadás: dezodor vagy izzadásgátló?

A dezodorok és izzadásgátlók mindennapos használati cikkek, de sokan nem tudják, mikor melyiket érdemes használni, és milyen szempontokat kell figyelembe venni. Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat:

Dezodorok
A dezodorok célja az izzadságszag elfedése. Általában 8 órán át hatnak, és akkor elegendőek, ha nem vagyunk különösebben aktívak vagy nincs nagyon meleg. A dezodorok hatása természetes összetevőkkel is elérhető, amelyek hozzájárulnak az ápoltságunkhoz és magabiztosságunkhoz. Megóvják a bőrt a kiszáradástól és segítenek frissen tartani a testet. 

Izzadásgátlók
Az izzadásgátlók az alumíniumnak köszönhetően megakadályozzák az izzadást. Segítenek elzárni az izzadtságot okozó csatornákat, csökkentve a hónalj alatti nedvességet. Hatásuk 24-72 órán át is tart, így sportolás vagy nagy meleg esetén ajánlott használni.

Mitől függ a verejtékezés mennyisége és minősége? 

A verejtékezést nagyon sok tényező befolyásolja. Számít az életkor, a testalkat, a szervezet hidratáltsága és bármilyen furcsa, még az is, hogy mit eszünk. Ha valaki hajlamosabb az izzadásra, akkor érdemes kevesebb fűszeres ételt fogyasztania. A nehéz ételek emésztése ugyanis nagyobb "munka" a szervezetnek, így több, erősebb összetételű verejtéket választ ki és ez akár maradandó foltot hagyhat a ruháinkon. A hidratálás is fontos, hiszen a megfelelő folyadékfogyasztás segíti a test kiegyensúlyozott működését. 

Lehet dezodor nélkül élni? 

A válasz igen. Vannak szépészeti beavatkozások, amik segítenek blokkolni a verejtékmirigyeket, akár tartósan is. De ezek bevetése előtt érdemes orvoshoz fordulni, mert egy alapos kivizsgálás segíthet kideríteni a verejtékezés okát. Túlműködő verejtékmirigyeinket akár speciális étrenddel is megzabolázhatjuk, ami rövid idő alatt rendezi a helyzetet. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.