Kalapácsujj: a legszebb lábat is elcsúfítja

cipő
Shutterstock/Copyright (c) 2020 Antonio Guillem/Shutterstock. No use without permission. - Antonio Guillem
lábfej fájdalom cipő
Girbegurba lábujj, fájdalmas ízület. Ez bizony kalapácsujj. Súlyos esetben bütyök alakul ki, ami olyan nagyra is nőhet, hogy akadályozza a cipő viselését.

A kalapácsujj olyan lábujj deformáció, amely a lábfejhez legközelebb eső ujjperc rövidülésével jár. Ez a leggyakoribb elváltozás. Ha csak az első ujjpercnél van rövidülés, akkor beszélhetünk kalapácsujjról. A deformáció nem gyógyul magától, tehát fontos foglalkozni vele. A kezelés attól függ, hogy milyen súlyos a helyzet.

kalapácsujj
Kalapácsujj: eltorzítja a lábfejet

Kalapácsujj: így előzheted meg

A kalapácsujj megelőzése érdekében fontos odafigyelni a lábujjak egészségére és a lábbeli kiválasztására. Íme néhány tipp:

A lábfej torzulása a nagylábujjnál kezdődik: Az ízületi elváltozás magától nem múlik, minél tovább nézegeted, annál esélyesebb, hogy lábfejed még jobban torzul Érdemes tehát időben lépni, amíg még meg lehet úszni a műtétet. 

Megfelelő lábbeli: Válassz olyan cipőt vagy szandált, amely megfelelően illeszkedik a lábadhoz. A cipőnek kényelmesnek és megfelelő méretűnek kell lennie. Kerüld a túl szűk vagy túl magas sarkú cipőket.

Torna: Rendszeresen végezz lábujj gyakorlatokat, például lábujj emelést és körkörös mozgást. Ez segít megerősíteni az izmokat és megelőzni a deformációkat.

Ortopédiai talpbetét: Ha hajlamos vagy a lábujjdeformációkra, fontolj meg ortopédiai talpbetét használatát. Ezek támogatják a lábív és a lábujjak helyes pozícióját.

Súlykontroll: Tartsd meg az egészséges testsúlyt, mivel a túlsúly növelheti a lábujjdeformációk kialakulásának kockázatát.

Rendszeres ellenőrzés: Figyelj oda a lábujjaidra, és ha bármilyen változást észlelsz, konzultálj orvossal vagy szakemberrel.

Emlékezz, hogy mindenki egyedi, és a megelőzési módszerek hatékonysága eltérhet. Ha bármilyen tünetet észlelsz, fordulj szakemberhez, hogy megfelelő kezelést kapj. 

Bütyök, a fájdalmas elváltozás

A bütyök olyan lábujj deformáció, amely a lábfejhez legközelebb eső ujjperc rövidülésével jár. A klasszikus típusnál a nagylábujj elindul a többi ujj felé, akár be is hajlik alájuk, emiatt a lábközépcsont vége kiemelkedik a lábfej belső síkjából, és elkezdi nyomni a cipőt. Ritkábban a lábfej felső részén is kialakulhat bütyök, ami már ízületi kopással is együtt jár. A bütyök kialakulását nem mindig lehet megakadályozni, de néhány módszer segíthet enyhíteni a fájdalmat és a deformitást. Ilyen például a mezítláb járás és a jegelés. 

Az alábbi videóból megtanulhatsz egy jó kis lábtornát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.