Örök vegyi anyagok: 5 hétköznapi termék, amiben ott a méreg

egészség vegyület pfas méreg környezetszennyezés
A PFAS-ek (per- és polifluor-alkil anyagok) olyan mesterséges vegyületek, amelyek rendkívül ellenállóak és hosszú ideig megmaradnak a környezetben és az emberi szervezetben is. Az örök vegyi anyagok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, beleértve a hormonrendszeri zavarokat, a májkárosodást és a rákot is. Az alábbiakban bemutatunk öt terméket, amelyeket mindenképpen kerülnünk kell az egészségünk megőrzése érdekében.

A PFAS vegyületek, más néven örök vegyi anyagok számos hétköznapi termékben megtalálhatók, és jelenlétük komoly kockázatot jelent az egészségünkre nézve. Nemcsak a környezetben maradnak meg hosszú ideig, hanem az emberi szervezetben is felhalmozódhatnak. A legfrissebb kutatások szerint a PFAS-eknek való hosszú távú kitettség számos egészségügyi problémát okozhat. Az alábbiakban öt olyan terméket mutatunk be, amelyek elkerülésével nagyon sokat tehetünk az jóllétünkért.

PFAS, örök vegyi anyagok, környezetszennyezés
A legfrissebb kutatások szerint az örök vegyi anyagok memcsak a környezetben maradnak meg hosszú ideig, hanem az emberi szervezetben is felhalmozódhatnak.
Forrás: AFP

1. Gyorséttermi és elviteles ételek csomagolása

Az elviteles ételek csomagolása gyakran tartalmaz PFAS-eket. Ide tartoznak a mikróban elkészíthető popcorn zacskói, a gyorséttermi csomagolóanyagok és a pizzásdobozok - ezeket a PFAS segítségével teszik zsírállóvá. A vegyületek könnyen átjuthatnak az ételbe, majd onnan a szervezetünkbe. A legjobb, ha elkerüljük az ilyen típusú ételeket, vagy legalábbis ritkábban fogyasztjuk őket. Otthon készített ételekkel minimalizálhatjuk a kitettségünket.

Egyre több vállalat tesz azonban lépéseket annak érdekében, hogy korlátozzák ezeknek a vegyületeknek a jelenlétét az élelmiszerek csomagolásában. Az év elején az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az Egyesült Államokban betiltotta a PFAS-t tartalmazó csomagolások forgalmazását. Néhány gyorsétteremlánc, köztük a Burger King, a McDonald's és a Wendy's is bejelentette, hogy tervezi a PFAS-ek elhagyását vagy fokozatos kivonását.

2. Örök vegyi anyagok a vízálló- és folttaszító szövetekben

A vízlepergető tulajdonsággal rendelkező ruhák és textíliák, bútorszövetek is sok esetben PFAS-eket tartalmaznak. A Toxic-Free Future, egy környezet-egészségügyi kutatási és érdekvédelmi szervezet jelentése szerint a tesztelt, víz- vagy foltállónak jelölt termékek 72 százaléka pozitív lett PFAS-re. A vegyületeket a gyártók azért alkalmazzák, hogy a szövetek ellenálljanak a nedvességnek és taszítsák a koszt. Egészségünk megőrzése érdekében válasszunk olyan termékeket, amelyek természetes anyagokból vagy PFAS-mentes technológiával készültek. Ez különösen fontos a gyerekek és a csecsemők esetében, akik érzékenyebbek lehetnek a vegyi anyagokra.

3. Tapadásmentes, teflon bevonatú edények és serpenyők

A Teflon és más hasonló tapadásmentes edények is tartalmazhatnak PFAS-eket. Ezek az anyagok főzés közben a hő hatására lebomlanak, és az ételbe kerülhetnek. Ugyanezt okozza a felület sérülése, vagy kopása. Használjunk rozsdamentes acél vagy öntöttvas edényeket, amelyek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat. Emellett ezek az edények tartósabbak és környezetbarátabbak is.

örök vegyi anyagok, teflon, serpenyő, főzés, sütés, konyha
Örök vegyi anyagokat tartalmaznak a teflon befonatú edények is
Forrás: AFP

4. Örök vegyi anyagok a kozmetikai- és higiéniai termékekben

Gyakran találhatók PFAS-ek olyan kozmetikai termékekben, amelyek hosszan tartó hatást ígérnek, mint például a fényvédők, a vízálló szempillaspirálok, a tartós rúzsok, szemhéjfestékek, körömlakkok, de ide tartoznak a menstruációs termékek (betétek, menstruációs bugyik, tamponok) is. Utóbbiak esetében a vízállóság miatt, az előbbieknél pedig a jó kenhetőség miatt használják a vegyületeket. A PFAS-ek ezekben a termékekben komoly kockázatot jelentenek, mivel a bőrön keresztül felszívódhatnak, a véráramba kerülnek, ez pedig különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Mindig ellenőrizzük a termékek összetevőit, és válasszunk PFAS-mentes vagy natúr kozmetikumokat és higiéniai termékeket.

5. Szőnyeg- és kárpittisztító szerek

A szőnyeg- és kárpittisztító szerek nagy része is tartalmaznak örök vegyi anyagokat, hogy megakadályozzák a foltok és a szennyeződések lerakódását. Ezek az anyagok hosszú ideig megmaradnak a lakásban, és folyamatosan, kis mennyiségben párolognak a levegőbe. Használjunk környezetbarát, természetes tisztítószereket, amelyek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat. Ezek is hatékonyak, és kevésbé ártalmasak a családunk egészségére és a környezetre - írja az euronews.

A PFAS-ek súlyos betegségeket okozhatnak

A legfrissebb kutatások szerint a PFA-vegyületeknek való hosszú távú kitettség számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a hormonrendszeri zavarokat, a májkárosodást és a rákot is. Az Environmental Protection Agency (EPA) és más egészségügyi szervezetek folyamatosan dolgoznak azon, hogy csökkentsék ezen anyagok használatát. Az EPA ajánlásai között szerepel a szűrt csapvíz fogyasztása és a PFAS-mentes termékek választása.

PFAS a csapvízben

A PFAS-ek különböző ipari folyamatok során kerülhetnek a környezetbe, például a gyártás vagy a hulladékkezelés során. Ezek az anyagok beszivárognak a talajba és a vízforrásokba, beleértve a folyókat és a tavakat is. Innen a víztisztító üzemeken keresztül kerülhetnek be a csapvízbe. Mivel ezek az anyagok rendkívül ellenállóak, a hagyományos víztisztítási eljárások gyakran nem képesek teljes mértékben eltávolítani őket, így az ivóvízben is benne vannak.

Az örök vegyi anyagok elkerülése érdekében érdemes tudatosabban megválasztanunk a mindennapi termékeinket. Kerüljük a gyorséttermi élelmiszer csomagolásokat, válasszunk PFAS-mentes ruházatot és háztartási cikkeket, és használjunk természetes összetevőjű kozmetikumokat. Ezzel nemcsak saját egészségünket védjük, hanem hozzájárulunk a környezetünk megóvásához is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.