Pestis: vérköhögés és gennyes kelések tüneteivel járó esetet észleltek napjainkban

pestis tünetek Amerika
A fekete halált okozó baktérium soha nem tűnt el teljesen. A pestis ma már csak elszigetelt esetekben bukkan fel, általában állatról terjed emberre.

A rettegett bubópestis új esetét mutatták ki az Egyesült Államokban. A fekete halálnak is nevezett betegségben szenvedők vért köhögnek, tesüket fekélyek borítják, a középkorban Európában emberek millióit ölte meg.

Pestis, pestisjárvány
A középkorban a pestis rengeteg ember halálát okozta
Forrás: Wellcome Library, London

A pestis ma is létező betegség

A  colorádói egészségügyi szervek nem tudják, hogy a beteg hol kaphatta el a pestist, ami manapság általában bolhák és fertőzött állatok harapásai révén terjed, de a tudósok korábban találtak mintákat mókusokban élő baktériumokból.

Az Egészségügyi Világszervezet a világ 12 legveszélyesebb biológiai fegyvere közé sorolja a pestist. Nem véletlenül: legalább százmillióan vesztették életüket az elmúlt évszázadok alatt a kórokozó által okozott megbetegedésben, amelyet sokáig gyógyíthatatlannak hittek. A fertőzésről bővebben itt írtunk. 

Kevés az esélye, hogy járványt okozzon 

A 15. századi járvány óta a pestis előfordulása nagyon ritka az Egyesült Államokban és Európában, nagyrészt az életmódbeli és higiénés szoksok megváltozása miatt, de egyes elszigetelt esetek továbbra is felbukkannak az Egyesült Államok területén, beleértve Észak-Arizonát, Dél-Coloradot és Dél-Oregont.

Általában állatról terjed emberre

Idén februárban egy macskatulajdonos Oregonban fertőződött meg, a macskájától kaphatta el. A beteget antibiotikummal kezelték, amelyre jól reagált a szervezete. Az egészségügyi hatóságok úgy vélték, nagyon kicsi a kockázata a betegség terjedésének. Később az új-mexikói Lincoln megye egészségügyi hatósága bejelentette, hogy  egy ember meghalt pestisben. 

Aggódnunk kell a pestis miatt?

"A pestis mindig is velünk volt, de manapság ritkán okoz nagy járványokat" - magyarázta Paul Hunter East Anglia Egyetemorvosprofesszora a Sunnak. "Amikor új fertőzést észlelünk, általában kiderül, hogy állattól kapta el: a pestis az emberekkel együtt élő állatokról terjedt át" - tette hozzá.  Úgy tűnik, ez igaz az Egyesült Államokban a közelmúltban tapasztalt számos esetre, amelyek többsége olyan ember volt, akik pririkutyák közelében tartózkodtak. 

A pestis tünetei

A pestis kezdeti tünetei hasonlóak lehetnek az influenza tüneteihez, beleértve a hirtelen fellépő lázat, hidegrázást, súlyos fej- és izomfájdalmakat, hányingert és hányást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.