Földet ennél? Lehet, hogy vashiányod van

Image,Of,A,Woman,Eating,Ice
Shutterstock/Copyright (c) 2021 yamasan0708/Shutterstock. No use without permission. - yamasan0708
szponzorált tartalom tünetek vashiány
A vashiány a szervezet egészét érintő, annak működését negatívan befolyásoló hiánybetegség, amely változatos tünetekkel jelentkezik. Vannak gyakori és ismert, de meglehetősen furcsa tünetei is.

A vashiány leggyakoribb tünetét, a tartós fáradtságot a legtöbben ismerik, ahogy a sápadt arcszín, a töredezett körmök és elvékonyodó haj is sokak számára ismerős. Ám ezek a tünetek más betegségek esetén is jelentkezhetnek.

Hirdetés

Az oxigénszállításban kulcsszerepet játszó vas létfontosságú az élet fenntartásában, hiányára azonban kevésbé ismert, de a betegeség felismerését segítő jelek is felhívhatják a figyelmet.

A vashiányra a vér színe is felhívhatja a figyelmet

Jó esetben ritkán látja az ember a saját vérét, de ha mégis, a színe is árulkodó lehet. A vér színe ugyanis a vas oxidációjának mértékétől függ: az oxigéndús vér világosabb, a szén-dioxidban gazdag vér sötétebb piros színű.

Nem ehető dolgokat szeretnél megenni

Előfordul, hogy az ember megkíván valamilyen ételt, ellenállhatatlan vágyat érez, hogy azonnal megegye. Na de hogy földet, homokot, agyagot, krétát és hasonlókat? Bizony, a vashiány egyik lehetséges tünete lehet a pica, azaz, hogy vágyat érzel nem ehető dolgok elfogyasztása iránt.

Nyugtalan láb

Más betegségek tünete is lehet, a különbség, hogy míg a nyugtalan láb szindrómával élők folyamatosan érzik, vashiány esetén csak alkalmanként jelentkezik a zsibbadás. A betegnek olyan érzése van, mintha „hangyák mászkálnának a lábában”, ami a végtag mozgatására készteti őt.

Gyulladt, duzzadt nyelv, szájszárazság

A vashiánnyal küzdők közel 30 százaléka szenved a száj- és nyelvszárazságtól, a gyulladt és duzzadt nyelv okozta fájdalmas nyeléstől. A nyelvduzzanat a nyelési nehézségek mellett a beszédet is nehézkessé, fájdalmassá teheti. A folyton kiszáradt száj és a száj sarkának fájdalmas berepedései is vashiányra utalhatnak.

Jég rágása, evése

 Nem a legismertebb, mégis az egyik leggyakoribb tünete a vashiánynak. A gyulladt, duzzadt nyelvre lehet gyógyír, és a vashiány okozta fáradtság ellenszereként is működhet furcsa szokás.

Kanál alakú köröm

Több ok is lehet a szarulemez középső részének bemélyedése mögött, okozhatják külső behatások is, de jó tudni, hogy akár a vashiány jele is lehet, tehát ha valaki ezt tapasztalja a saját körmein, és más hiányállapotra utaló tünetei is vannak, érdemes laborvizsgálatot kérni.

Asian,Women,Have,Chest,Pain.,Heart,Palpitations,Are,At,Risk
A heves szívdobogás is lehet a vashiány tünete
Forrás: Shutterstock

Heves szívdobogás

Mivel az oxigénszállításban is kiemelt szerepe van a vasnak, a hiánya esetén a szívhez is kevesebb oxigén jut el, ezért a test motorja azzal dolgozik, amije van: a kevesebb oxigént próbálja gyorsabban keringetni, ami szapora szívdobogást okozhat.

Erős hajhullás

Ha a szokásosnál sokkal több hajszálat veszít valaki, és jelentősen ritkábbá válik a haja, érdemes elgondolkodni a lehetséges vashiányon, és vaspótlással orvosolni a problémát. Jó hír, hogy ha újra optimális mennyiségű vashoz jut a szervezet, az alacsony vasszint okozta hajhullás megszűnik, az elvesztett hajszálak visszanőnek.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer  rágótabletta és szirup vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.