Megfelelő étrenddel enyhíthetők az asztma tünetei

Many,Different,Healthy,Food,On,White,Table,,Flat,Lay
Shutterstock/Copyright (c) 2024 New Africa/Shutterstock. No use without permission. - New Africa
asztma tünet étrend egészséges
Az asztma legtipikusabb tünetei közé soroljuk a köhögést, ami gyakran éjszaka jelentkezik, ezen kívül vezethet légszomjhoz, sípoló légzéshez és szorító érzéshez a mellkasban. Bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása, az asztmadiéta azonban segíthet a tünetek enyhítésében.

Félreértés ne essék, nem arra szeretnénk biztatni az asztmában szenvedőket, hogy az inhalátort és a gyógyszeres terápiát felejtsék el, és csak az étrendjükre hagyatkozzanak – a megfelelő kezelési utasítások betartása továbbra is létfontosságú. De nem árt tudni, hogy táplálkozásterápia segítségével, asztmadiéta alkalmazásával megelőzhetjük a súlyosbodó tünetek megjelenését, enyhítve az asztmás rohamok gyakoriságát és hevességét. Lássuk, mik azok, amiket ajánlott és érdemes is fogyasztani.

Az asztma diéta segítségével csökkenthetők a tünetek.
Az asztmadiéta segít, hogy kevésbé legyenek kínzóak a tünetek.
Forrás: Shutterstock

Az asztmadiéta fontos része a C-vitamin pótlása

Asztmás roham alatt a szervezet szabad gyököket kezd termelni, amelyek a légutak gyulladását még súlyosabbá teszik. A C-vitaminban gazdag ételek ezeket a káros molekulákat hatástalanítják, javítják a légzést, egészséges személyeknél pedig csökkentik az asztma kialakulásának kockázatát. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezeted nem tárolja a C-vitamint, ezért naponta pótolnia kell a C-vitamin-készleteit. Jó forrása a kelbimbó, a citrusfélék, a zöldpaprika és a kivi.

D-vitamin

A D-vitamin csökkenti a gyulladásos folyamatokat, így nem csak a megelőzésben, de már a kialakult betegség kezelésében, az asztmás tünetek enyhítésében is fontos szerepet játszik, ezért az asztmadiéta fontos része, hogy pótold ezt a vitamint. Hiányára utalhatnak a gyakori felső- és alsó légúti betegségek, bronchitisek, tüdőgyulladások. Legjobb D-vitamin forrásaink a gomba, a tengeri halak, a máj, a tojás, a narancslé, a tej és tejtermékek. A jó D-vitamin-ellátottság érdekében fontos, hogy naponta legalább 15 perces napsütés érje a fedetlen bőrünket.

Magnézium 

Nélkülözhetetlen, hogy magnéziumban gazdag ételek is szerepeljenek minél nagyobb mennyiségben az asztmások étrendjében, mivel a magnéziumnak természetes görcsoldó hatása van, márpedig ennél a betegségnél gyakoriak a mellkasi- és hörgőgörcsök. Egészséges, magnéziumban gazdag élelmiszerek a sötét színű leveles zöldek, a banán, az avokádó, a hüvelyesek (lencse, bab, csicseriborsó), a tofu, valamint a diófélék, különösen a mandula, a kesudió és a brazil dió.

Omega–3

Aki egyszer asztmás lesz, nagy eséllyel az is marad, még ha bizonyos ideig el is múlnak a tünetek – ezért érdemes a tünetmentes időszakban is támogatni a szervezetet, többek között Omega–3-mal. Az Omega–3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuk miatt védenek a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz és a kognitív betegségek és az asztma ellen is. A legjobb Omega–3 élelmiszerforrások a zsíros halak (lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal), a magvak, diófélék (lenmag, chia magok, szójabab) és a zöldségek (kelbimbó, spenót, brokkoli), ezek fontosak, hogy az asztma étrend szerves részei legyenek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.