Christina Applegate először mondta el, mit érzett, amikor megtudta szklerózis multiplexben szenved

betegség Christina Applegate szklerózis multiplex
A színésznő sokáig bagatellizálta a tüneteit és sokkolta a diagnózis. Christina Applegate a Dead to Me forgatásán tudta meg, hogy beteg.

Christina Applegate már régóta nem érezte jól magát, amikor kiderült, súlyos neurológiai betegsége van. A színésznőt sokkolta a szklerózis multiplex diagnózisa. 

Christina Applegate 2021-ben hozta nyilvánosságra betegségét
Christina Applegate 2021-ben hozta nyilvánosságra betegségét
Forrás: Getty Images

Christina Applegate betegsége a Dead To Me forgatásán derült ki

Christina Applegate elmondta, úgy emlékszik arra a pillanatra, amikor kiderült, hogy szklerózis multiplexe van, „mintha tegnap lett volna”. A színésznő a Dead To Me utolsó évadának forgatása közben tudta meg, orvosától, hogy beteg. "Nem, kérlek, ne mondd ezt nekem. Kérlek, ne mondd ezt nekem" - emlékezett vissza az első reakciójára, és hozzátette: "Ez szívás".

A szklerózis multiplex - amelyről részletesebben itt írtunk - egy olyan betegség, amely a központi idegrendszert – az agyat és a gerincvelőt – érinti, és problémákat okozhat például az izomműködésben, az izomerőbe, a látásban. A tünetek a következők is lehetnek: zsibbadás, remegés vagy koordináció hiánya. Az SM sokarcú betegség, néhány embernél csak kisebb problémákat okoz, mások pedig súlyosan fogyatékossá válnak.

Nem vette komolyan a tüneteit

"Annyira rosszul éreztem magam már egy ideje" - emlékezett vissza Applegate, és hozzátette, évekig figyelmen kívül hagyta a rosszulléteket, holott egyensúlyi problémák, beszédproblémák, kézremegés is előfordult nála, de mindig megmagyarázta valamivel.  "Biztos csak dehidratált vagyok. Túl meleg van kint. Mindegy" - és továbblépett. Elmesélte, hogy 2021-ben már zsibbadtak a lábujjai is, de mivel mindig túrázott, izomgörcsnek vélte, de mivel nem múlt el, sőt, a lépcsőn se tudott már felmenni, megfordult a fejében, hogy orvoshoz megy. 

A forgatáson minden segítséget megkapott

"Néhány vizsgálat után MRI-t készítettek, de mivel forgattuk, nem vártam meg az eredményt. Később találkoztam az orvosommal, aki elmondta, SM-em van és megmutatta a képet, ami az agyamról készült" - emlékezett vissza, és azt is elmondta, hogy a Netflixszel azonnal közölte, mi a baj és azonnal leállították a forgatást, majd kitalálták, hogyan tudnak segíten neki befejezni az évadot. 

Netflix "Dead to Me" Premiere
A Dead to Me forgatásán derült ki, hogy súlyos beteg 
Forrás: Getty Images for Netflix

Podcastjában gyakran beszél a szklerózis multiplexről

Christina Applegate 2021-ben hozta nyilvánosságra betegségét, a sclerosis multiplexet, melyet néhány hónappal korábban diagnosztizáltak nála. Podcastjában azóta könyörtelenül őszintén beszél az idegrendszeri autoimmun betegség következményeiről és az új kihívásokról, amikkel a mindennapjaiban kell szembenéznie. Többek között elmondta, hogy pelenkát kell viselnie, botokra támaszkodik, és néha hetekig nem tud zuhanyozni. Emellett gyakran erős fájdalmai vannak a teste különböző pontjain, amelyek miatt jelentősen romlott és korlátozódott az életminősége és depressziós is. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.