Tönkreteheti a párkapcsolatot a felnőttkori ADHD, de van megoldás

Beautiful,Lady,Is,Depressed,,Sitting,On,The,Couch,Talking,To
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Perfect Wave/Shutterstock. No use without permission. - Perfect Wave
ADHD párkapcsolat figyelemzavar
Egyre többen ismerik ezt a tünetegyüttest, ami nemcsak a tőle szenvedők, de a velük élők életét is megnehezítheti. A felnőttkori ADHD a párkapcsolatban komoly kihívás mindkét fél számára, de tudatossággal, odafigyeléssel harmonikus lehet a kapcsolat.

A figyelemzavaros hiperaktivitás-zavar (ADHD) kapcsán mindenki a gyerekkori viselkedésproblémákra gondol, pedig ez a zavar felnőtteknél is jelen lehet. A felnőttkori ADHD egyre többször merül fel, és bár a diagnózist csak pszichiáter állíthatja fel, vannak jelek, amik utalhatnak a jelenlétére. A benne szenvedők agyában zavar van néhány létfontosságú funkcióban, többek között a figyelem összpontosításában, a feladatok megszervezésében, a figyelem megtartásában, a részletek megfigyelésében, a koncentrálásban, és mindezek mellett az érzelemszabályozás sem működik tökéletesen. Párkapcsolatban ezek megnehezíthetik az együttélést, hiszen sokszor az ADHD-s partner olyasmit csinál, ami egészséges embertől figyelmetlenség, a szeretet hiányának a jele lenne. Ezért tőlük és a párjuktól is erőfeszítésekre van szükség, hogy a felnőttkori ADHD miatt ne menjen tönkre a kapcsolat.

A felnőttkori ADHD éppúgy figyelmet igényel, mint a gyerekkori.
A felnőttkori ADHD esetében is fontos a szakember felkeresése.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 valiantsin suprunovich/Shutterstock.  No use without permission.


 

A felnőttkori ADHD egyik jellemzője a figyelemzavar

Az ADHD-ban szenvedők számára sokszor nehéz egyetlen dologra koncentrálni, így a partnerük azt érezheti, hogy nem figyel rájuk a társuk, és elég gyakori, hogy elfelejtik betartani az ígéreteiket. Ez természetesen nagyon bántó lehet, a partner úgy érezheti, hogy mellőzve van. A megoldás a kommunikáció: érdemes jelezni a figyelemzavarban szenvedő társ felé, hogy ez problémát okoz, hiszen az elfojtott érzelmekből csúnya veszekedés lehet később. A legjobb, ha külön időt szánnak a felek a beszélgetésre, amikor sem a tévé, sem a mobiltelefon nem terelheti el az ADHD-s partner figyelmét.

A hiperfókusz elhanyagolásnak tűnhet

A figyelemzavar másik véglete a hiperfókusz, amikor a zavarban szenvedő egyetlen dologra összpontosítja minden figyelmét, és nem lehet belőle kizökkenteni, még saját maga sem tud felhagyni azzal, ami beszippantotta, legyen szó egy érdekes feladatról, vagy csak a mobiltelefonon való görgetésről. A megoldás, hogy aki tudja magáról, hogy hajlamos ilyesmire, kerülje azokat a tevékenységeket rövidebb időkre, amik magukkal tudják rántani, és az is jó megoldás, ha időzítőt állít be, amikor be kell fejezni, bármit is csinál. Hiszen a párkapcsolatra is kell időt szakítani.

A feledékenység fáj a legjobban

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor a megbeszélt randin nem jelenik meg a társunk, vagy a közös családi eseményről teljesen megfeledkezik. A felnőttkori ADHD egyik jellemzője a feledékenység, ami nemcsak bántó, de veszélyes is lehet, ha valami fontos dolog, például a számlák befizetése maradt el. Ilyesmi miatt a partner joggal lehetne dühös, de érdemes inkább konstruktív megoldást találni, például közösen megbeszélni a feladatokat, naptárba beírni őket, vagy a mobiltelefonra emlékeztetőt beállítani.

Összezavarja a partnert az érzelmi hullámvasút

A párkapcsolati problémák egyik legrosszabbika az értelmetlen veszekedés, amikor az érzelmek kontrollálatlanul törnek a felszínre. Az ADHD egyik velejárója az érzelemszabályozás zavara, a beteg sokkal intenzívebben éli át a szorongást, a frusztrációt, és persze a boldogságot és az örömet is. Ha mérges, hamarabb felcsattan, és sokszor olyasmi is elhagyja a száját, amit azonnal megbán. Az érzelmi kilengések szabályozására szakemberek szerint a helyes életmód is megoldás lehet: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, jóga vagy meditáció. Azonban az általában elmondható, hogy ha ADHD gyanúja merül fel, érdemes pszichiáter szakembert felkeresni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.