Szeptemberi időjárás: a meteorológus elárulja, mi vár ránk az ősz első hónapjában

ősz, színek, őszi falevelek
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Preto Perola/Shutterstock. No use without permission. - Preto Perola
kánikula meteorológia időjárás ősz
Dr. Rázsi András meteorológus szerint senkinek nem kell aggódnia, idén sem marad el az ősz. Az más kérdés, hogy mikor érkezik, és milyen időjárásra kell számítanunk szeptemberben.

Az éghajlatváltozás okén sokan aggódnak amiatt, hogy ahogy az igazi hideg teleknek, úgy hamarosan a kellemesen meleg, illatos, esős ősznek is búcsút kell intenünk. Ám nem eszik olyan forrón a kását, az őszi időjárás idén sem marad el, a kellemes kirándulásokról sem kell lemondania senkinek. Hogy ez mikor jön el, meddig tart még a kánikula, és hogy szeptemberben is a július-augusztusihoz hasonló forróságra kell-e számítanunk, azt meteorológus szakembertől tudjuk meg.  

szeptemberi hőség időjárás
Vajon szeptemberben is marad a hőség, vagy jön az őszi időjárás?
Forrás: Shutterstock

A szeptemberi időjárás pont olyan lesz, mint tavaly volt

Nem lesz jelentős különbség a tavalyi és az idei időjárás között: szeptemberben ugyanarra a melegre számíthatunk, amihez vénasszonyok nyarán hozzászoktunk. Dr. Rázsi András meteorológus a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportálnak mondta el, hogy az egy óriási félreértés, hogy nemsokára eltűnik az ősz, helyette még jobban kitolódik a nyár, hogy aztán hirtelen beköszöntsön a téli hideg.

A szakember el is magyarázta, miért nem kell aggódnunk az őszért, és miért érezzük úgy, hogy melegebb az időjárás, mint kellene. Dr. Rázsi András a portálnak elárulta, hogy szeptemberben még sok hőtartalék van a talajban, ezért magasabbnak érezzük a hőmérsékletet, sokkal melegebbnek érzékeljük az időt, mint tavasszal. A valóság azonban az, hogy szeptember 22-én és március 22-én hasonló a nap delelése, így a két évszak időjárása nem szokott jelentősen eltérni egymástól. Ahogy a meteorológus szakember mondta, az utolsó jégkorszak óta ugyanolyan az augusztus és a szeptember a mérsékelt övben, és ez idén sem lesz másképp.

Hogy ez pontosan mit jelent, mire kell számítanunk, azt előre megmondani nem lehet:

„Meteorológusként legfeljebb egy hétre lehet előrejelzést megfogalmazni. Ezért jelenleg még nem lehet pontosan megmondani, milyen lesz az előttünk álló hónapok időjárása. Az viszont biztos, hogy remélhetőleg meleg lesz, ezzel együtt mégis enyhülésre lehet számítani”— fogalmazott Dr. Rázsi András meteorológus.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.