Sajognak az ízületeid? Lehet, hogy ezek a rossz szokások okozzák a fájdalmat

Young,Woman,Feeling,Pain,In,Her,Knee.,Woman,Runner,Got
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Dragana Gordic/Shutterstock. No use without permission. - Dragana Gordic
ülőmunka ízületi fájdalom életmód
Időnként szinte mindenkinek vannak mozgásszervi panaszai. Az ízületi fájdalom kezeletlenül csak romolhat, ezért ha hosszan tart, irány az orvos! De ha kiderül, hogy nincs betegség a panaszok hátterében, akkor érdemes az életmódban keresni az okokat.

Nemcsak az egész napot keserítheti meg a fájdalom, de hosszú távon, kezelés nélkül rosszabbodhat is a helyzet. Az ízületi fájdalom első körben mindig orvosi kivizsgálást igényel, hiszen komoly betegségek is állhatnak a hátterében. Azonban meglehet, hogy kivizsgálás után kiderül, hogy nincs semmilyen súlyos probléma, sokkal inkább káros szokások okozzák a panaszokat. Ha rendszeresen fájnak az ízületeid, akkor érdemes átnézned ezt a listát, és a rossz szokásokat elhagyni.

Az ízületi fájdalom sokszor lehetetlenné teszi a sportolást.
Az ízületi fájdalom hátterében sokszor ártalmatlannak tűnő dolgok is lehetnek.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 New Africa/Shutterstock.  No use without permission.

Az ülőmunka az ízületi fájdalom melegágya

Tévedés lenne azt hinni, hogy minél többet pihensz, annál jobban kíméled az ízületeidet, hiszen bizonyított tény, hogy a mozgásszegény életmód, az ülőmunka árt az ízületeknek és a csontoknak. Főleg akkor, ha nem jó testtartásban ülsz! Ilyenkor ugyanis az izmokra és az ízületekre plusz terhelés kerül, idővel pedig megjelenik a kellemetlen fájdalom. Ha sokat ülsz a számítógép előtt, nemcsak a derekad, idővel a nyakad, a csuklód és a vállad is fájhat. Időnkét állj fel, és mozgasd át magad, valamint figyelj a testtartásodra munka közben!

Hosszú távon is fájdalmat okoz a rossz cipő

Nem is gondolnánk, hogy az ízületi fájdalom mögött a kedvenc cipőnk is állhat, ami ugyan kényelmes volt valaha, de mára már teljesen lestrapáltuk. A cipőket, főleg amiket sportoláshoz használsz, nem árt pár évente lecserélni, hiszen elkophat a talpuk, már nem támasztják meg kellőképpen a bokát, és ha ilyen cipőben edzel, a térdfájás mellett a bokád, csípőd is sajoghat. De nem is kell edzeni ahhoz, elég, ha sokat gyalogolsz egy viseltes sportcipőben. Ugyanígy a túl magas sarkú cipő is vezethet ízületi problémák kialakulásához, hiszen minél magasabb a sarok, annál nagyobb a teher a lábujjakon, és annál nagyobb terhelés jut a térdre. Az izmok ilyenkor nem győzik egyenesen tartani a térdet, a rossz pozíció miatt pedig idővel nemcsak ízületi fájdalom, de porckopás is felléphet.

A cipekedés se szerencsés

A nagy oldaltáska praktikus, hiszen minden belefér, azonban ha sokáig ilyet hordasz, a vállad és a nyakad is megfájdulhat az egyenetlen terheléstől, hiszen túlterhelődnek az izmok az egyoldalú súlyelosztástól, és idővel az ízületek is bedurranhatnak. Ráadásul a féloldalon hordott súly miatt a járásod egyensúlya sem az igazi, a tested folyamatosan korrigál. Nem kell azonban, hogy folyamatosan rosszul terheld az ízületeidet, elég egy rossz mozdulat is, például ha nehezet emelsz: derékból hajolás helyett guggolj le, és a munka javát végezze a combizmod, így nemcsak a térded, de a kézfejed ízületeit is kíméled.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.