Újabb járvány fenyegeti Európát: a vírus születési rendellenességet okoz

Doctor,With,Oropouche,Virus,Positive,Blood,Sample.,Medical,Laboratory
Shutterstock/Copyright (c) 2024 faniadiana24/Shutterstock. No use without permission. - faniadiana24
járvány vírus Európa
A szamárköhögés és a majomhimlő után újabb vírus ütötte fel a fejét a világban. A lajhár-vírus mostanra már Európába is betört, Németországban és Olaszországban több esetet is diagnisztizáltak. Szakemberek szerint a fiatalokat veszélyezteti leginkább a betegség, amely akár járványt is okozhat.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Európában júniusban és júliusban 19 esetben észlelték az Oropouche-vírus okozta betegséget Kubából vagy Brazíliából hazatérő utazók körében. A betegséget biztosan a törpeszúnyogok és egy csípő légy terjeszti át az emberre, a lajhár nevet a média aggatta rá, miután elterjedt, hogy esetleg a világ egyik leglassabb állata is felelős lehet érte. Az Oropouche-vírus okozta, Zika vírusra hasonlító betegség a kontinensen Spanyolországban, Olaszországban és Németországban terjed.

járvány, Blood,Sample,For,Oropouche,Virus,,Medical,And,Health,Concept
A lajhárvírus már Európában is jelen van, járványt is okozhat
Forrás: Shutterstock

Az első beteg, egy 26 éves nő miután visszatért Olaszországba egy kéthetes kubai utaás után, lázas és hasmenéses tüneteket produkált. A második beteg feltehetően egy 45 éves olasz férfi volt, aki június elején Havannába és Santiago de Kubába utazott. A vizsgálatok mindkettejük vérében kimutatta az Oropouche- vagy lajhárvírus jelenlétét. Azóta mindketten teljesen felépültek.

Járványtól tartanak a szakemberek

A kát olasz eset volt az első alkalom, hogy Latin-Amerikán kívül diagnosztizáltak Oropouche-fertőzést. A vírust, amelyet fertőzött szúnyogok és csípő legyek terjesztenek, már összefüggésbe hozták halvaszületésekkel és születési rendellenességekkel, ami a 2015-ben kezdődő, a kontinensen végigsöprő Zika-vírus járványhoz hasonló pandémia lehetősége miatt aggodalomra adhat okot Dr. Danny Altmann, az Imperial College London immunológus professzora szerint.

Az Oropouche ugyanis a Zika- és a Dengue-vírushoz hasonlóan az arbovírusok családjába tartozik, és általában az Amazonas esőerdeiben észlelik. A fertőzötteknél a fertőzés után három-nyolc nappal jellemzően láz alakul ki. A gyakori tünetek közé tartoznak a kiütések, a fejfájás és az izom- vagy ízületi fájdalom. Egyes egyéneknél emésztőrendszeri tünetek és fényérzékenység is előfordulhat. Eddig a legtöbb esetet Brazíliából jelentették, de a vírust Bolíviában, Kolumbiában és Peruban is kimutatták.

A kubai közegészségügyi minisztérium május 27-én jelentett először Oropouche-eseteket. Azóta összesen 74 esetet erősítettek meg, többségüket Santiago de Cuba és Songo La Maya tartományokban. Ám a nyáron Kuba és Európa között repülő utasok száma miatt az előrejelzések szerint a fertőzéses esetek száma csak augusztusban elérheti az 50 000 főt.

A vírusnak halálos áldozatai is vannak

A múlt hónap végén Brazília jelentette a világ első Oropuche-vírus okozta halálesetét, miután két húszas éveiben járó nő belehalt a betegségbe Bahia északkeleti államban. A halálesetek a tüneteket bejelentése utáni néhány nappal történtek, a brazil egészségügyi minisztérium szerint addig a fertőzés nem okozott halált.

A két 21 és 24 éves nő súlyos hasi fájdalmaktól, vérzéstől és hipotenziótól szenvedett, és július 25-én jelentették a halálukat. Egy harmadik lehetséges Oropouche haláleset — egy 57 éves férfié — az eset kivizsgálása folyamatban van.

„Még nem tudunk eleget az Oropouche-ról ahhoz, hogy tudjuk, milyen meglepetéseket tartogathat, de két haláleset egy viszonylag kis számú fertőzés miatt meglehetősen aggasztóan hangzik”mondta Dr. Altmann. 

Brazíliában idén 7284 Oropouche-esetet regisztráltak, szemben a 2023-as 832-vel.

A brazil egészségügyi minisztérium négy mikrokefáliás — a baba feje a vártnál jóval kisebb — esetről számolt be a vírussal fertőzött anyák újszülöttjeinél, valamint egy magzat haláláról is érkeztek hírek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.