10 jógapóz, ami csökkenti a menstruációs fájdalmakat

Young,Woman,Practicing,Yoga,On,Nature.,Girl,Meditating,Outdoors.,Female
Shutterstock/Natalia Deriabina -
menstruáció ászana mozgás jóga
Sok nő számára ismerősek a menstruáció alatt jelentkező görcsök és fájdalmak, amelyek megnehezítik a mindennapi életet. Bár a fájdalomcsillapítók gyors enyhülést adhatnak, a jógapózok természetes módon segíthetnek a problémák kezelésében.

Minden nőnek magának kell kitapasztalnia, hogy a menstruáció időszakában jólesik-e neki a könnyű testmozgás vagy sem. Vannak bizonyos jógapózok, amelyek nem csak a rugalmasságot és az egyensúlyt fejlesztik, de enyhíthetik a menstruációs fájdalmakat is. 

jógapózok
A jógapózok segíthetnek a menstruációs fájdalmak enyhítésében
Forrás: Shutterstock/Svetlana Khutornaia

Íme 10 jógapóz, amit érdemes kipróbálnod a piros napok idején!

1. Gyermekpóz (Balasana): A méh nyugtatója

A gyermekpóz a jógázók egyik kedvence, és nem véletlenül! Ez a pihentető gyakorlat segít megnyújtani a hát alsó részét, ami gyakran feszül a menstruáció alatt. Ahogy előrehajolsz, a hasi szervek is finoman masszírozódnak, ami enyhítheti a görcsöket.

Side,View,Of,Asian,Woman,Wearing,Green,Sportwear,Doing,Yoga
Balasana póz
Forrás: Shutterstock/220 Selfmade studio

2. Macskapóz (Marjaryasana): Mozgás a gerincedért

Ez a dinamikus póz remekül dolgoztatja meg a gerinced, miközben fokozza a keringést a hasi területen. A gerinc előre-hátra mozgatása ellazítja a méh körüli izmokat és csökkenti a feszültséget.

Young,Attractive,Woman,Practicing,Yoga,,Doing,Asana,Paired,With,Cow
Marjaryasana-póz
Forrás: Shutterstock/fizkes

3. Félhold Póz (Ardha Chandrasana): Egyensúly és megkönnyebbülés

A félhold gyakorlat segít a test stabilizálásában, megnyújtja a hasi és oldalsó izmokat is. Erősíti a combokat és a hátat, miközben kíméletesen bánik a testeddel, és csökkenti a fájdalmaidat.

Young,Sporty,Yogi,Woman,Practicing,Yoga,,Doing,Half,Moon,Exercise,
Ardha Chandrasana-póz
Forrás: Shutterstock/fizkes

4. Lábak a falon póz (Viparita Karani): Feszültség csillapítása

Ez az egyszerű, de hatékony póz lehetővé teszi, hogy a vér áramlása könnyebben haladjon a testben, enyhítve a lábak és a hasi területek duzzanatát és feszültségét. Csak feküdj le a hátadra, és tedd fel a lábaidat a falra – azonnali megkönnyebbülés!

Woman,Doing,Exercises,In,Bed,At,Home,In,The,Morning.
Viparita Karani póz
Forrás: Shutterstock/TSViPhoto

5. Istennőpóz (Supta Baddha Konasana)

Feküdj hanyatt a talajon, hajlítsd be a térdeidet, érintsd össze a talpakat és a térdeket közelítsd a talajhoz. A derekadat nyugodtan alátámaszthatod egy párnával vagy jógatéglával, ha úgy kényelmesebbnek érzed. A póz remekül nyitja a csípő és az ágyék területeit. Akár 5-10 percig is kitarthatod ezt az ászanát, és közben meditálhatsz is.

Top,View,Of,Beautiful,Pacified,Young,Woman,Yoga,Instructor,In
Supta Baddha Konasana póz
Forrás: Shutterstock/GingerKitten

6. Térd-mellkas póz (Apanasana): Méregtelenítő mozdulat

Ez a gyakorlat enyhíti a hasi fájdalmakat, és segít megszabadulni a felesleges gázoktól, amelyek fokozhatják a menstruációs görcsöket. Finoman húzd a térdeidet a mellkasodhoz, és érezd, ahogyan a hasad ellazul.

Apanasana,Exercise.,Woman,Practicing,Yoga,,Lying,In,Knees,To,Chest
Apanasana póz
Forrás: Shutterstock/Prostock-studio

7. Sas póz (Garudasana): Fókusz és egyensúly

Bár elsőre kihívást jelenthet, a sas póz segít a koncentrációban és az egyensúlyban. A csavart pozícióval serkenti a vérkeringést és enyhíti a menstruációval járó fejfájást, miközben nyújtja a csípőt és a hátat.

Unrecognizable,Woman,Doing,Gomukhasana,With,Garudasana,Arms.,Yoga,Practice,In
Garudasana póz
Forrás: Shutterstock/Daniel Hoz

8. Kobra póz (Bhujangasana): erő és nyugalom

A kobra póz gyengéden nyújtja a hasat és a méh körüli izmokat. Mindezen felül javítja a testtartást és növeli a gerinc rugalmasságát, ami szintén hozzájárul a fájdalomcsillapításához.

Beautiful,African,American,Woman,In,Sportswear,Training,In,Yoga,Studio,
Bhujangasana póz
Forrás: Shutterstock/brizmaker

 

9. Térdelő gerinccsavarás (Parivrtta Anjaneyasana)

Ez a póz remek módja annak, hogy enyhítsd a hát alsó részének feszültségét és serkentsd a vérkeringést a hasi területen. A csavarás segíti a test méregtelenítését és a menstruációval járó puffadás csökkentését.

Young,Woman,Practicing,Revolved,Crescent,Lunge,Asana,In,Yoga,Studio.
Parivrtta Anjaneyasana póz
Forrás: Shutterstock/New Africa

10. Ülő szög póz (Upavistha Konasana)

Ülj le a talajra egyenes háttal és a lábadat nyisd szét minél nagyobb terpeszbe úgy, hogy közben a lábfejeid pipáljanak. Ez az ászana nyújtja a belső combizmokat és a gerincet is. Kitarthatod ezt a pózt hosszabban, vagy ha bírod, előre is hajolhatsz, ameddig komfortosnak érzed.

Calm,Of,Attractive,Asian,Woman,Practice,Yoga,Wide-angle,Seated,Forward
Upavistha Konasana póz
Forrás: Shutterstock/220 Selfmade studio

Hogyan érdemes gyakorolni?

Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod ezeket a pózokat, fontos, hogy lassan és óvatosan végezd őket, különösen a menstruáció első napjaiban. Hallgass a testedre, és ne erőltesd a mozgást, ha bármelyik póz kényelmetlen vagy fájdalmat okoz. A cél, hogy a testedben áramló energia és a relaxáció összhangba kerüljön, így segítve a fájdalmak enyhítését. A jóga nemcsak a testedre, hanem a lelkedre is pozitív hatással lehet, így a menstruációs időszak is könnyebben átvészelhetővé válik

További jóga-pózokért pedig nézd meg az alábbi videót, hogy csökkenthesd a menstruációs fájdalmaidat:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.