Az onkológus szakember azt állítja: a rák újabban a 45 év alattiakat sújtja

Doctor,Or,Scientist,Holding,Glass,Tube,with,Molecular,And,Dna,Structure
Shutterstock - ART STOCK CREATIVE
egészség ultrafeldolgozott élelmiszer rákbetegség
Egy onkológus a fiatalok körében megugró rosszindulatú daganatos megbetegedésekre figyelmeztet. Az orvos azt állítja, hogy minden új rákkal küzdő beteg, aki hozzá érkezik, 45 éves kor alatt van, de a nemcsak ő, hanem a kollégái is észlelték az elmúlt évek demográfiai változásait.

Egy onkológus professzor megdöbbentő, egyúttal elkeserítő következtetésre jutott az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Ő és a klinikán dolgozó többi rákbetegeket gyógyító szakember is arra jutott, hogy az új rosszindulatú daganatos betegséggel jelentkezők között megnőtt a 45 éves kor alattiak száma. A negatív irányú demográfiai változással kapcsolatban egy közös pontot is talált, amely minden új páciensére vonatkozik. Ez pedig nem más, mint a táplálkozásuk: mindannyian úgynevezett junk food fogyasztók.

rák és egészségtelen ételek közötti összefüggés
Az egészségtelen ételek fogyasztása vezet a rákhoz az onkológus szerint
Forrás: Shutterstock

Az orvos szerint az egészségtelen ételek fogyasztása rákhoz vezet

Az alapján, amit nap mint nap lát, illetve a betegekkel történt beszélgetések adatait elemezve az orvos egyértelműen az úgynevezett junk food étrendet, vagyis az egészségtelen, ultrafeldolgozott ételek terjedését okolja.

Az Egyesült Államokban elfogyasztott élelmiszerek közel 75 százaléka ultrafeldolgozottnak számít, és hemzseg az adalékanyagoktól és a potenciálisan káros összetevőktől.

Számos tanulmány összefüggést talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) rendszeres fogyasztása és több mint 30 betegség, köztük többféle rákfajta, valamint a korai elhalálozás között.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek több feldolgozási körön mentek keresztül és mesterséges összetevőket tartalmaznak, megváltoztathatják a bélmikrobiomot, vagyis a szervezetünkben élő egészséges baktériumok összetételét. Ezekről az élelmiszerekről az is kiderült, hogy irritálják a bélfalat és krónikus gyulladást okoznak, és ezért vélhetően növelik a rák kockázatát is.

1990 és 2019 között világszerte 79 százalékkal nőttek a rákos megbetegedések a fiatalok körében, a halálozások pedig 28 százalékkal emelkedtek. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.