Rémálmok gyötörnek? Tudósok magyarázzák meg az okát

alvás magány rémálom
Izzadva, remegve ébredni egy rossz álomból pocsék érzés. A rémálmok a tudósokat is régóta foglalkoztatják és van is egy elméletük arra, hogy kik hajlamosabbak arra, hogy gyakrabban éljék meg ezeket.

Egyes emberek hajlamosabbak a rémálmokra, mint mások. Az Oregon Állami Egyetem, az Arizonai Egyetem, a Tampai Egyetem és a Whitworth Egyetem tudósai szerint a magányos emberek esetében gyakoribbak a rémálmok, mint a kapcsolatban, illetve családban élőknél. 

rémálom
A rémálmok összefüggenek a magányossággal 
Forrás: Shutterstock

Gyakoribbak a rémálmok a magányos embereknél

Colin Hesse kutató szerint mind a magány, mind az alvászavarok súlyos egészségi problémák, mivel mindkettő összefüggésben áll a szívbetegségek, a stroke és a korai halálozás kockázatával. A tudósok úgy vélik, hogy a magánynak evolúciós értelme van: arra figyelmeztet bennünket, hogy alakítsunk ki társas kapcsolatokat.  "Ahogy az éhség vagy a fáradtság azt jelenti, hogy nem ettél elég kalóriát vagy nem aludtál eleget, a magány úgy fejlődött, hogy figyelmeztesse az egyéneket, amikor az interperszonális kapcsolatok iránti szükségleteik nem teljesülnek. Amikor az emberek erős kapcsolatok iránti igénye nem kielégíthető, fizikailag, mentálisan és szociálisan szenvednek" - fejtette ki. 

Mark Rowland, a Mentális Egészség Alapítvány munkatársa szerint a magányosság még mindig stigma, sokan szégyellik az állapotukat és nem mernek segítséget kérni, holott nagyon fontos lenne. Ennek első lépése, hogy beismerjük, magányosak vagyunk, és tudatosítsuk, hogy ez nem egyenlő azzal, hogy értéktelenek vagyunk, és merjünk segítésget kérni. 

A magány az alvás minőségét is befolyásolja

A Harvard Egyetem kutatói szerint a magány nemcsak az ébrenléti időnket és általános egészségi állapotunkat, hanem az alvás minőségét is befolyásolja. A legutóbbi tanulmányban 1600, 18 és 81 év közötti amerikai felnőttet kérdeztek meg és azt találták, kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik magányosnak vallják magukat, nagyobb valószínűséggel élnek át gyakrabban és intenzívebben rémálmokat. Más tényezők, amelyek a magányt rémálmokhoz kötik, az aggodalom, a szorongás és a túlzott izgatottság.   Az orvosok szerint a rémálmok kezelése a felnőtteknél attól függ, hogy mi okozhatja őket. Ha traumatikus esemény okozta rémálmai vannak valakinek, érdemes pszichológushoz fordulni.

Orvosi értelemben a rémálom alatt nem a rossz álmokat értjük – bár ezek is lehetnek nyugtalanítóak, félelmetesek, csak azt nevezik a szakemberek rémálomnak, amire fel is ébredünk éjszaka. Ezek az élethű álmok felriasztanak és felzaklatnak bennünket, sokszor bizarrok, és általában az éjszaka második felében jelentkeznek, amikor több időt töltünk a REM fázisban az alvás során. Tehát néha rosszat álmodni még nem aggasztó, a rémálmok rendszeres megjelenése azonban figyelmet igényel.

 

Hajlamos vagy rémálmokra?

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.