A hőség miatt több vizet iszunk, és az egész szervezetünk hálás ezért

A,Woman,Is,Drinking,Water,While,Standing,By,A,Lake.
Shutterstock/Copyright (c) 2024 LTim/Shutterstock. No use without permission. - LTim
dehidratáció folyadék vízivás
A tikkasztó melegben gyakrabban vagyunk szomjasak, ilyenkor többet kell innunk. Túl azon, hogy jobban bírjuk a hőséget, a napi megfelelő mennyiségű vízivás az egész szervezetünk számára fontos.

A testünk közel hatvan százaléka víz, így a folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, ám nem mindegy, milyen fajta folyadékkal pótoljuk a már elhasznált víz készletet. Rengeteg pozitív hatása van annak, ha elhagyjuk a cukros üdítőket – az alkoholról nem is beszélve – és kizárólag tiszta vizet iszunk. Mutatjuk, milyen előnyökkel jár a vízivás.

Az arcbőrre is hatással van a vízivás.
A megfelelő mennyiségű vízivás megszépíti az arcbőrt.
Forrás: Shutterstock

A kellő mennyiségű vízivás enyhíti az ízületi fájdalmakat 

A vízivás segít megelőzni az ízületi fájdalmakat. A dehidratáció is okozhat ízületi problémákat, mivel a csigolyák között folyadék található, és az ízületi porcokat is mintegy 80%-ban víz alkotja. A folyamatos dehidratált állapot következtében az ízületek nem működnek megfelelően. Elegendő napi vízfogyasztással azonban elkerülhetők az ízületi bántalmak.

Segít izzadni

A verejtékezés segít a testet optimális hőmérsékleten tartani, hogy minden szerv megfelelően tudjon működni. Nyári forróságban akár 3-5 liter izzadságot is el tud párologtatni az ember. Az izzadás során testünk nemcsak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszít. A megfelelő folyadékbevitel segít pótolni ezeket az ásványi anyagokat, elősegítve az izmok megfelelő működését.

Csökkenti a vesekő kockázatát

A vesekő kialakulása egyre gyakoribb probléma manapság. A betegség kialakulásának mind életmódbeli (stressz, kevés testmozgás), mind táplálkozási (egészségtelen táplálkozás, kevés vízfogyasztás) okai ismertek. A víz viszont segít felhígítani a vizeletben található sókat és ásványokat, amelyek vesekövet eredményező kristállyá alakulhatnának.

Élénken tartja az elmét

A víznek kulcsfontosságú szerepe van szervezetünk működésében. Különösen igaz ez agyunkra. A napi ajánlott folyadékbevitel esetén az agysejteknek jobb az ellátása friss, oxigéndús vérrel, és így az agy megfelelően tud működni. Enyhe kiszáradás csökkenti a koncentrációs képességet, és ronthatja a rövid távú memóriát.

Segít a fogyásban

Minél többet iszunk, annál kevésbé leszünk éhesek. A rendszeres vízivás kiváló étvágycsökkentő hatással bír. Közvetlenül ébredés után, valamint a főétkezés előtt fél órával egy nagy pohár víz elfogyasztása kellemesen eltelíti a gyomrot, csökkenti a kalóriabevitelt, így kevesebb ételt kívánunk az egyes étkezések alkalmával.

Hidratálja a bőrt

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása belülről hidratálja a szervezetünket, legfőképpen a bőrünket, ami így friss és ragyogó lesz. Emellett csökkenti a narancsbőrt és feszesíti a bőr felszínét. Természetesen a napi két liter folyadék elfogyasztása fontos, de külső segítségre is szükségünk van a szép és fiatalos bőr eléréséért és megtartásáért. A kiszáradás ugyanakkor nagyon hamar megmutatkozik a bőrünkön is.

A túl sok víz is rossz 

A dehidratációhoz hasonlóan ugyanis a túlhidratálás szintén veszélyes lehet, a többi között hyponatraemiát, azaz vízmérgezést okozhat. Az állapot lényege, hogy a vízbevitel mértéke meghaladja a vese nátriumkiválasztó képességét, amely rohamokhoz vezethet, de kómát és halált is előidézhet.

Napi ajánlott vízfogyasztás életkor szerint: 

  • 1-3 évesek: 1,1-1,3 liter 
  • 4-8 évesek: 1,6 liter 
  • 9-13 éves lányok: 1,9 liter 
  • 9-13 éves fiúk: 2,1 liter
  • 14 év fölött – nők: 2 liter 
  • 14 év fölött – férfiak: 2,5 liter

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.