Meglepő felfedezésre jutottak a tudósok: ez lehet a boldog élet kulcsa

mindfulness kézműveskedés hobbi
Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a terápiás hobbik nagy mértékben megvédenek bennünket a stressztől. Ez azt is jelenti, hogy a boldog élet titka nem feltétlenül az anyagi javakban vagy a karrierépítésben rejlik, hanem olyan egyszerű tevékenységekben, mint a kézműveskedés: például a kötés, festés vagy rajzolás.

Egy friss vizsgálat szerint azok, akik rendszeresen kreatív tevékenységet végeznek, elégedettebbek az életükkel, általános jólétük is kiemelkedő, sőt, hosszabb életre is számíthatnak. Az olyan hobbik, mint a festészet, a rajzolás, a zenetanulás vagy akár a felnőtt színezők használata, kiváló stresszoldó technikák. A tudósok szerint ezekben rejlik a boldog élet titka. 

A boldog élet titka a kézműves tevékenységekben rejlik
A boldog élet titka a kézműves tevékenységekben rejlik
Forrás: Shutterstock

A stresszoldó hobbikban rejlik a boldog élet titka 

A stresszoldó hobbik különösen fontos szerepet játszanak az egészséges életmód fenntartásában. Az olyan kreatív hobbik, mint a festés, a rajzolás, a kötés vagy a színezés, nemcsak a stressz szintjét csökkentik, de a mentális egészség szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek. A japán ikigai, amely az élet értelmét és célját helyezi a fókuszba is hasonló alapelveken nyugszik. Az ikigai része lehet egy olyan stresszoldó hobbi, amely örömet okoz és motivációt ad a mindennapokban, így segíti a boldog élet elérését. 

Nem átverés a felnőttszínező: ebben segít sokat

Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert a felnőtteknek készült színezők, amelyek nemcsak egyszerű időtöltést jelentenek, hanem fontos terápiás eszközként is működnek. Dr. Helen Keyes, kognitív pszichológus szerint a színezés egy mindfulness tevékenység, amely elősegíti a koncentrációt és csökkenti a stresszt. A színezés hozzájárul az életminőség javításához, mivel a kreatív energiákat szabadít fel és mindeközben segít elszakadni a hétköznapi problémáktól. 

A mentális egészség nagyban múlik a hobbiválasztáson

A mentális egészség megőrzése szorosan összefügg a választott hobbival. A kreatív tevékenységek – mint a művészet vagy a kézművesség – pozitív hatással vannak az önbecsülésre, csökkentik a szorongást, és javítják a kommunikációs képességeket. Dr. Frank Clark pszichiáter szerint a művészet minden formája – legyen az rajzolás, festés vagy zenetanulás – képesek javítani a mentális rugalmasságot, visszaszorítani a szorongást, és segít abban, hogy jobban kezeljük az élet nehézségeit. A hobbik révén megtapasztalható sikerélmény, a fejlődés látványa pedig hozzájárul ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljünk önmagunkkal és ezáltal javuljon az életminőségünk. 

Two,Women,Working,With,Clay,In,A,Pottery,Workshop.,Craft, kreatív hobbi
Az alkotás öröme teljesebbé teszi az életünket 
Forrás: Shutterstock

A neurológiai vizsgálat is kimutatta, mennyit számít a hobbi az egészségben

A kreatív tevékenységek pozitív hatásait nemcsak a pszichológiai kutatások, hanem neurológiai vizsgálatok is alátámasztják. A legfrissebb eredmények szerint azoknak, akik rendszeresen foglalkoznak művészeti tevékenységekkel, alacsonyabb a kortizolszintjük és ezáltal a stressz-szintjük is. A kézműveskedés, legyen az kötés, festés vagy rajzolás, nemcsak a mentális egészségre van jótékony hatással, hanem a fizikai egészségre is. Ezek a tevékenységek az agyi működést is serkentik, és hozzájárulnak a hosszú élet eléréséhez. A kreatív hobbi lassítja az agy öregedését, ugyanis javítja a kognitív funkciókat.

Young,Woman,Knitting,Crocheting,With,Colored,Yarn,Granny,Square,At, kreatív hobbi kötés
A kötés és horgolás segít csökkenteni a stresszt 
Forrás: Shutterstock

Ezek a legjobb terápiás hobbik

A művészet és a kézművesség terápiás hatása már régóta ismert, de a legújabb kutatások alapján ezek a tevékenységek különösen hatékonynak bizonyultak a stressz kezelésében. Az olyan nyugtató hobbik, mint a festés, a rajzolás, vagy a zene tanulása, kiváló stresszűző technikák, amelyek segítenek a mentális és lelki egyensúly megőrzésében. A terápiás hobbik közé sorolhatók azok a tevékenységek is, amelyek az alkotás örömére építenek, például a fazekasság, a kötés vagy a színezés. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.