5 típusa is van a fejfájásnak, és mindegyikre más gyógymód hatásos

Young,Woman,Working,On,Laptop,Having,Headache.,Bored,Workaholic,Female
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Inside Creative House/Shutterstock. No use without permission. - Inside Creative House
migrén fejfájás gyógymód
Az egész napot tönkre tudja tenni, és van, hogy még a fájdalomcsillapító sem segít. Ahhoz, hogy hatékonyan le tudjuk küzdeni a kellemetlen sajgást, nem árt ismerni, hogy milyen fejfájás típusok léteznek, és melyiket hogyan célszerű kezelni.

Időnként mindenki életét megkeseríti ez a kellemetlen tünet, aminek több minden is lehet a hátterében. A fejfájás típusok orvosi szempontból két nagyobb csoportba sorolhatók, az elsődleges fejfájások anatómiai elváltozások nélkül, önmagukban lépnek fel, a másodlagos fejfájások pedig valamilyen megváltozott állapot következményei. Érdemes ismerni a típusokat, hiszen aszerint lehet őket akár megelőzni, akár kezelni is.

A fejfájás típusok határozzák meg, melyik gyógymódot érdemes alkalmazni.
A fejfájás típusok közül a tenziós az egyik legismertebb.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Studio Romantic/Shutterstock.  No use without permission.

A fejfájás típusok közül nem a migrén a leggyakoribb

Tény, hogy rengetegen küzdenek vele, és az is biztos, hogy a migrén az egyik legkellemetlenebb, de csak a második leggyakoribb fejfájás. A migrén a fej egyik oldalán jelentkezik, rohamokban tör elő, és a lüktető fájdalom mellé hányinger, olykor hányás is társulhat. Van, hogy annyira erős a fájdalom, hogy a beteget a fény és a hangok is bántják, és a legjobban egy csendes, sötét szobában tudja átvészelni a rohamot. A kialakulásának háttere még nem tisztázott, de sokszor fizikai stressz, hormonális hatások, betegségek, időjárási frontok is kiválthatják. A legjobb a megelőzés: aki migrénre hajlamos, figyeljen az étrendjére, kerülje az alkoholos italok fogyasztását, és aludjon legalább 7-8 órát éjszakánként. Ha nem hat a fájdalomcsillapító, érdemes kipróbálni a házi módszereket: a gyömbér csillapítja a fájdalmat, és a hányingert is enyhíti, a hideg borogatás a homlokra, nyakra, tarkóra is sokat segít.

Tenziós fejfájás

A leggyakoribb a fejfájás típusok között, ami a migrénnel ellentétben a fej mindkét oldalán jelentkezik. Az érintettek abroncsszerű, nyomó érzést éreznek, a fájdalom lehet enyhe vagy közepes, lüktető is. Stressz, szorongás, túl sok munka, alvásprobléma és a szem megerőltetése is okozhatja. Vény nélküli fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető, de sokat segít a fizikai aktivitás és a friss levegő is.

Cluster fejfájás

A korábbiakkal ellentétben ritkának számít, viszont ennek a legkínzóbbak a tünetei. Erős fájdalom, kínzó, lüktető érzés, egy nap alatt többször ismétlődő rohamok jelentkezhetnek, és hetekig, akár hónapokig is kínozhatja a beteget. A fejfájás mellett gyakori az arc kipirulása, orrdugulás, könnyezés. Leggyakrabban 20-40 év közötti férfiak körében fordul elő, összefügghet stresszel, dohányzással, alkoholfogyasztással és bizonyos ételek fogyasztásával a megjelenése. A cluster fejfájás kezelése csak erős gyógyszerekkel lehetséges, injekciók, helyi érzéstelenítők is szükségesek lehetnek a tünetek elviselhetővé tételéhez. A megelőzés viszont nagyon fontos, érdemes beazonosítani és elkerülni a rohamokat okozó tényezőket.

Kiszáradás okozta fejfájás

A másodlagos fejfájások között ez az egyik leggyakoribb, ami nemcsak egy átmulatott éjszaka után, másnaposan jelentkezhet: elég csak nem odafigyelni arra, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk. A megelőzés a legfontosabb, vagyis napközben pótoljuk a folyadékot, és lehetőleg cukros üdítők helyett vizet igyunk.

Koffein okozta fejfájás

A koffeinnek különleges kapcsolata van a fejfájással, hiszen van, akinél csökkenti a migrénes rohamokat, másoknál pedig pont, hogy előidézi őket. Egyes fájdalomcsillapítókban koffein is található, annyira hatékony – de, ha mi azok közé tartozunk, akiknél fejfájást provokálhat, érdemes korlátozni a kávéivást, vagy ha szükséges, teljesen elhagyni.

Fejfájással mihamarabb forduljunk orvoshoz:

  • egyik pillanatról a másikra jelentkező heves, ütésszerű fájdalom esetén (legfőképpen tarkótájékon),
  • extrém erős fájdalom esetén,
  • ha hányingerrel, hányással és zavarodottsággal társul,
  • ha naponta több fájdalomcsillapító ellenére sem múlik,
  • aluszékonysággal, nyakmerevséggel társuló fájdalom esetén,
  • ha a rendszeres fejfájás intenzitása, jellege megváltozott.


 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.