A fluorid veszélyei: a túlzott bevitel elbutulást okozhat a gyerekeknél

Little,Beautiful,Smiling,Teenager,Girl,,A,Child,In,A,Dressing
Shutterstock -
iq fogmosás Fluor
Egy nemrégiben közzétett amerikai tanulmány arra figyelmeztet, hogy a gyermekek túlzott fluoridbevitele kapcsolatban állhat az alacsonyabb IQ-val. A jelentés szerint az ajánlott határérték kétszeresét meghaladó fluoridszint a vízben súlyos kognitív károsodásokat okozhat a fiatalok körében, így a fluorid veszélyei mellett ma már nem lehet szó nélkül elmenni.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint a fluorid, amely természetesen előfordul a vízben és a talajban, fontos szerepet játszik a fogak egészségének megőrzésében. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a fluorid magas szintű jelenléte az ivóvízben összefügghet a gyerekek alacsonyabb IQ-jával. A jelentés szerint az 1,5 mg/liter feletti fluoridkoncentráció mérhetően negatív hatással van a gyermekek kognitív képességeire, tehát a fluorid veszélyei nem elhanyagolhatóak. 

Fluorid veszélyei: a túlzott bevitel elbutulást okozhat a gyerekek körében
Fluorid veszélyei: a túlzott bevitel elbutulást okozhat a gyerekek körében
Forrás: Shutterstock

A fluorid veszélyei: a gyermekek IQ-jára negatív hatással van 

A tanulmányok elemzésével azt is megállapították, hogy a fluoridbevitel és az alacsonyabb IQ között mérsékelt összefüggés figyelhető meg, ami a fluorid hatása a gyerekek agyműködésére témakörben új irányvonalat jelölhet ki. A kutatások szerint az 1,5 mg/liter feletti fluoridkoncentráció következtében a gyermekek IQ-ja akár 2-5 ponttal is alacsonyabb lehet, ami hosszú távon negatív hatást gyakorolhat a gyermekek fejlődésére. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne figyeljünk oda gyerekeink alapos szájápolására és ne tegyünk meg mindent a fogaik megvédéséért.  

Korábbi tanulmányok rámutattak arra, hogy a fogínybetegség, a foghíjak és a rossz szájhigiéné egyéb velejárói, valamint a nem megfelelő fogmosás és a lepedék elégtelen eltávolítása mind növelik a stroke kockázatát. Az ASA adatai alapján a stroke az Egyesült Államokban az ötödik vezető halálok és a rokkantság leggyakoribb forrása. A megelőző kutatások már fényt derítettek a fogínybetegség és más szájhigiénés problémák, illetve a szívbetegség rizikófaktorai és a magas vérnyomás között. Mindemellett érdemes mindig megnézni a fogkrémünk összetevőlistáját is, ugyanis lehet benne olyan anyag, ami nincs jó hatással az egészségünkre. 

Mennyi fluorid a megfelelő gyerekkorban és mennyi a felnőttek körében még biztonsággal fogyasztható mennyiség?

Az amerikai egészségügyi hatóságok jelenleg 0,7 mg/liter víz fluoridtartalmát ajánlják, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1,5 mg/literben határozta meg a biztonságos határértéket. Az ajánlás célja, hogy megvédje a gyerekeket a túlzott fluoridbevitel okozta kognitív károsodásoktól, és minimalizálja a fluorid miatti IQ-csökkenés kockázatát. A fluorid hatásainak teljes körű megértése érdekében azonban további kutatásokra van szükség. Bár a jelentés nem tér ki a felnőttekre gyakorolt hatásokra, az egyre növekvő bizonyítékok alapján a terhes nőknek is fontos lenne csökkenteniük a fluoridbevitelüket. Érdemes odafigyelniük arra, hogy minimalizálják a magas fluoridtartalmú italok, például bizonyos teafajták fogyasztását, a fogorvosok szerint pedig az sem mindegy, hogy melyik napszakban mosunk fogat

Little,Preschool,Girl,And,Preteen,School,Boy,Brushing,Teeth.,Brother
A fluoridmentes fogkrémek és az alternatív fogápolási termékek hatékonyak lehetnek a fogszuvasodás megelőzésében. 
Forrás: Shutterstock

A fluorid pótlásának alternatívái

Mivel a fluorid továbbra is fontos szerepet játszik a fogak egészségének megőrzésében, fontos megoldásokat találni a biztonságos fluoridbevitel fenntartására, miközben minimalizáljuk a fluorid okozta elbutulás kockázatát. A fluoridmentes fogkrémek és az alternatív fogápolási termékek, mint például a xilit alapú termékek, hatékonyak lehetnek a fogszuvasodás megelőzésében. Ezenkívül a vízszűrő rendszerek, amelyek képesek eltávolítani a felesleges fluoridot a csapvízből, szintén megoldást jelenthetnek a gyerekek egészségének védelmére. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.