Gyulladás és öregedés kapcsolata: sokkal szorosabb, mint gondolnád

Mature,,Hands,And,Pain,With,Injury,Or,Arthritis,In,Workplace
Shutterstock/Copyright (c) 2024 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock. No use without permission. - PeopleImages.com - Yuri A
krónikus betegségek öregedés gyulladás
Mindannyian hallottuk már a mondást, hogy „az életkor csak egy szám”, ahogy azt is, hogy „csak annyira vagy öreg, amennyire annak érzed magad”. De mi van, ha ez tényleg igaz? Közel 25 évnyi kutatás után a tudomány arra jutott, hogy van összefüggés és a szervezet gyulladása és az öregedés között.

Minden ember egyedi, és másképp éli meg az öregedést, de néhányan közülük azt tapasztalják, hogy fizikailag és szellemileg gyorsabban öregszenek, mint azt a születésnapi tortán lévő számok sugallják. Míg a kronológiai öregedés elkerülhetetlen, bizonyos körülmények felgyorsíthatják a fizikai és biológiai öregedést. Közéjük tartoznak az életmódbeli szokások, az étrend, a betegségek és a hormonális változások okozta gyulladás is.

öregedés, gyulladás
Van összefüggés az öregedés és a gyulladás között
Forrás: Shutterstock

A mérsékelt, de állandó gyulladás felgyorsíthatja az öregedési folyamatot, és a gyulladásszintek csökkentésével jobban érezhetjük magunkat a testünkben. 

Mi az a gyulladás és mi köze az öregedéshez? 

Bár a gyulladást és az öregedést gyakran két különálló folyamatnak tekintik, több közös van bennük, mint gondolnánk. Szakemberek szerint egy ördögi körről van szó: az öregedés miatt a szervezet képtelen hatékonyan megszabadulni a gyulladásos vegyületektől, az állandó gyulladás azonban az öregedést is felgyorsítja, ami mentálisan és fizikailag egyaránt negatív hatással van az emberre. Több intézmény, köztük a Bolognai Egyetem és a Zürichi Egyetem kutatásai is arra utalnak, hogy a gyulladásos folyamatok megléte lehet az egyik oka annak, hogy idősebb korunkban nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan betegségek, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a szívbetegségek, a rákos megbetegedések és Alzheimer-kór. 

Szakértők szerint az állandó gyulladás DNS-károsodást okoz, ami mutációkhoz és sejtműködési zavarokhoz vezet. Más szóval a krónikus gyulladás hatására a sejtek nem osztódnak tovább, ami az évek során sérült sejtek felhalmozódásához vezet a szervezetben. Ezek a felhalmozódott sejtek továbbra is gyulladásos méreganyagokat bocsátanak ki, amelyek károsítják a szomszédos sejteket és károsítják az immunrendszert, ami „sejtkimerüléshez” vezet. A szervezet fertőzésekre való reagálási és optimális szintű működési képessége sérül, és ennek következtében a gyulladásos állapot tovább fokozódik.

Mi okozhat az öregedésen kívül állandó gyulladást?

Stressz

A gyulladás egyik legsúlyosabb oka, mivel megzavarja a szervezet hormonális rendszerét. A stresszhormonok, mint például a kortizol, természetüknél fogva gyulladáskeltőek, ami tovább súlyosbítja a problémát.

Vitaminhiányos étrend

A zöldséghiányos, de vörös húsban, cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend hozzájárulhat a gyulladásos öregedéshez, mivel gyulladásos folyamatot indít el, amelyet glikációnak neveznek, és amely megkeményíti és gyengíti a lágy szöveteket az artériáinkban és vénáinkban.

Életmód

A környezetszennyezés, a túlzott napozás, a dohányzás, a kábítószerek és az alkohol szintén növelhetik a gyulladásos öregedés kockázatát. A mozgásszegény életmód és az elegendő és minőségi alvás hiánya szintén növelheti a kockázatot. 

Genetika 

A gyulladásos öregedés lehet egyszerűen a genetika eredménye is. Azok, akik genetikailag hajlamosak a magasabb gyulladásszintre, és krónikus gyulladástól szenvednek, hajlamosabbak a gyulladások miatti öregedésre. 

Milyen formában jelenik meg a gyulladás?

A szervezet állandó gyulladásos állapota tehát befolyásolja az öregedési folyamatokat. Az öregedés és a gyulladás kombinációja a testben és a lélekben is többféleképpen megnyilvánulhat. Az alábbi formákban jelentkezhet:

Bőr- és hajproblémák

A gyulladások hatására a szövetek elveszítik szerkezeti integritásukat, ami kihat a bőrre, és olyan problémákat okozhat, mint az akne, az ekcéma és a pikkelysömör. Emellett az, aki gyulladásokkal küzd, fogékonyabb lehet a fertőzésekre, és a bőr idő előtti öregedését, a haj elvékonyodását és hajhullást tapasztalhat.

Emésztési zavarok

Az emésztési zavarok egy másik gyakori probléma, amely a gyulladáshoz kapcsolódik. Belsőleg a gyulladás károsíthatja a szerveket és a szöveteket, ami olyan állapotokhoz vezethet, mint a irritábilis bél szindróma (IBS).

Krónikus betegségek

A gyulladás számos krónikus egészségügyi állapot katalizátora lehet, mint az ízületi gyulladás, a gyulladásos bélbetegség és a krónikus fáradtság. Hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is, növelve a nőknél a stroke vagy a szívroham kockázatát. Az autoimmun betegségek, a magas vérnyomás és az inzulinrezisztencia, amely magasabb vércukorszinthez és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatához vezethet, szintén összefüggésbe hozták a gyulladással.

Hangulati zavarok

Mivel a gyulladás a test minden részét érinti, beleértve az agyat is, bizonyos hangulatzavarokhoz vezethet, hozzájárulhat „a szorongáshoz, a depresszióhoz, a kognitív hanyatláshoz és a stresszhormonok növekedéséhez, valamint a memóriazavarhoz.

A gyulladás visszafordítható

Léteznek olyan tesztek, amelyekkel elemezni lehet a gyulladás emelkedett markereit, és kimutatható az oxidatív stressz, a magas fehérvérsejtszám és a károsodott sejtek jelenléte. De végső soron a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a jó alvás és az alacsonyabb kortizolszint a gyulladás csökkentésének kulcsa
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.