Kiderült, milyen életkorban híznak el a legtöbben

A,Nutritionist,Doctor,Measures,The,Body,Of,A,Male,Patient
Shutterstock - Jelena Stanojkovic
statisztika elhízás túlsúly férfiak
Az újonnan közzétett statisztikák szerint a felnőttek derékbősége évtizedről évtizedre növekszik, míg a túlsúlyos vagy elhízott férfiak aránya riasztó mértékben emelkedik. Az adatok szerint az 55-64 éves férfiak körében nyolcból nyolc ember túlsúlyos vagy elhízott, míg a 16-24 évesek körében ez az arány harmadannyi. A jelentés hangsúlyozza, hogy az elhízás és a túlsúly számos egészségügyi problémához, például cukorbetegséghez és különböző rákfajtákhoz vezethet.

A fenti adatok ugyan Anglia lakosságára vonatkoznak, de a sajnos a világ más tájain sem jobb a helyzet. Az információk egy 2022-es egészségügyi felmérésből származnak, és arra az időszakra vonatkoznak, amikor Nagy-Britannia a megélhetési válság közepette próbálta magát a Covidot követően talpra állítani. Az ilyen helyzetek, szakértők figyelmeztetése szerint, súlygyarapodást okozhatnak. A férfiak körében 30 éves kor felett továbbra is magasak a túlsúlyosak arányai: a 35-44 éves férfiak 75%-a, míg a 45-54 évesek körében 73%-a küzd ezzel a problémával. A brit felnőttek derékbősége évtizedről évtizedre növekszik, míg a túlsúlyos vagy elhízott férfiak aránya riasztó mértékben emelkedik.

elhízott férfiak
Riasztó mértékben emelkedik az elhízott férfiak aránya
Forrás: Shutterstock

Riasztó mértékben emelkedik az elhízott férfiak aránya

Az adatok szerint 65 éves kor felett a férfiak többsége elkezd fogyni, hiszen 78% már nem tekinthető túlsúlyosnak vagy elhízottnak, míg 75 éves korukra ez az arány 70%-ra csökken. A nők körében is hasonló trend figyelhető meg: a 55-64 éves nők 69%-a túlsúlyos vagy elhízott, míg a 65-74 éves korosztályban ez az arány 69%.

Dr. Clare Hambling, az NHS England cukorbetegséggel és elhízással foglalkozó igazgatója szerint az elhízás a legnagyobb egészségügyi kockázatot jelenti az Egyesült Királyságban, amely minden emberi szervrendszert érint, és jelentős hatással van az emberek életére. 

Az elhízás növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, a stroke, a rák, a mentális egészségügyi problémák és sok más betegség kockázatát, amelyek rövidíthetik az élettartamot vagy rontják az életminőséget

 – mondta Hambling.

A nők átlagosan napi 2000 kalóriát igényelnek egészséges testsúlyuk fenntartásához, míg a férfiak esetében ez a szám 2500. A súlygyarapodás akkor következik be, amikor az ember hosszú távon több kalóriát fogyaszt, mint amennyit eléget. Egy 2022-es felmérés szerint a britek több mint fele úgy véli, hogy a megélhetési válság megnehezítette számukra az egészséges ételek és italok választását. A megkérdezettek 23%-a arról számolt be, hogy 2022-ben többet nyomtak, mint egy évvel korábban, és 58% szerint a pénzügyi válság hozzájárult a súlygyarapodásukhoz.

A 2021-es adatok szerint a brit felnőttek 40%-a átlagosan 3 kg-ot hízott a pandémia alatt. A zárva tartó edzőtermek és az érzelmi evés fokozta ezt a tendenciát. Az elhízás jól ismert kockázati tényezője a szívbetegségeknek, a magas vérnyomásnak és különböző rákfajtáknak. A Cancer Research UK becslése szerint Nagy-Britanniában az elhízás évente 100 milliárd fontot kóstál a társadalomnak.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.