Terhesség és aranyér: hogyan előzhetjük meg a kellemetlenségeket?

terhes, terhesség, has
Shutterstock - Natalia Deriabina
szponzorált tartalom terhesség aranyér
A terhesség alatt számos fizikai és hormonális változás következik be a női testben. Ezeknek a változásoknak sokszor olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például az aranyérbetegség kialakulása. A meleg idő és a fizikai aktivitás is növelheti a gátra nehezedő nyomást, amely fokozza az aranyér kockázatát. Érdemes tisztában lennünk az aranyér tüneteivel és a megelőzés módjaival, hogy a terhesség időszaka a lehető legkényelmesebb legyen.

Virág 31 éves. A terhessége harmadik trimeszterében járt, amikor először tapasztalta az aranyér tüneteit. Egy meleg nyári napon, amikor sokat volt talpon, a vécén egy furcsa, kellemetlen érzésre lett figyelmes. Eleinte nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, de amikor a furcsa érzés székelés közben állandósult és fájdalommal járt, orvoshoz fordult. Az orvosa megnyugtatta, hogy csak aranyere van, ami a terhesség miatt alakult ki.

Terhesség és aranyér

Forrás: Shutterstock

Hogyan alakulhat ki aranyér a terhesség alatt?

A terhesség alatt a női test jelentős hormonális változásokon megy keresztül. A progeszteron nevű hormon, amelynek a terhesség során magasabb a szintje, ellazítja a kötőszöveteket, köztük az érfalakat, így azok könnyebben kitágulhatnak. Emellett a növekvő méh is egyre nagyobb nyomást gyakorol a medence vénáira, ami szintén hozzájárul az aranyér kialakulásához. A meleg idő és a fizikai aktivitás tovább növelheti a hasűri nyomást, ami súlyosbíthatja a helyzetet.

Hirdetés

Az aranyér tünetei:

  • Viszketés és irritáció: az aranyér gyakran viszketéssel és irritációval jár a végbélnyílás körül.
  • Fájdalom és kellemetlenség: ülő helyzetben vagy székletürítés közben fájdalom jelentkezhet.
  • Vérzés: az aranyér gyakran vérzik, különösen székletürítéskor. A vér élénkpiros, és a széklet felszínén vagy a WC-papíron látható.
  • Duzzanat: a végbélnyílás körül duzzanat és csomók jelenhetnek meg.

Mit tehetünk az aranyér megelőzése érdekében?

Megfelelő hidratáció: naponta legalább 8 pohár vizet kell fogyasztani a széklet lágyításához és az emésztés elősegítéséhez.
Rostban gazdag étrend: az étrendbe érdemes sok rostot beiktatni, például gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat.
Kerüljük a hosszú ideig tartó állást és ülést: próbáljunk meg pihenni, amikor csak lehet, és ha sokat kell állnunk, viseljünk kompressziós harisnyát.
Kíméletes mozgás: sétáljunk egy kicsit minden nap, de kerüljük a túlzott fizikai terhelést és a nagy melegekben való tevékenykedést.
Hideg borogatás: ha már kialakult az aranyér, a hideg borogatás enyhítheti a fájdalmat és a duzzanatot.
 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Proktis-M végbélkúp és a Proktis-M plus végbélkenőcs vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.proktis.hu/

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.