A zöld széklet betegségek tünete is lehet - Ekkor kell orvoshoz forulni

wc, vécé, vécépapír, emésztés, széklet
Shutterstock/ - baona
egészség betegség emésztés
Sok egyéb mellett az emésztést, különösen a végterméket a társadalom tabuként kezeli. Nem beszélünk róla, holott a széklet sok mindenről árulkodik. A zöld szín például arról, hogy sok magas klorofill tartalmú ételt eszel, vagy éppen valamilyen betegség tünete is lehet.

A vécézési szokásokról beszélni nem igazán illik, pedig mindannyian tudjuk, ahogy a vizelet, úgy a széklet is sokat elárul az egészségünkről. Mivel megkérdezni nem merik, sokan a neten teszik fel a nagy kérdést: „Miért zöld a székletem?” Persze nem így kérdeznek rá, de a jólneveltség azt diktálja, hogy mi se nevezzük nevén a gyereket. Holott a kérdés fontos, hiszen a válasz, azon kívül, hogy mit eszünk, azt is megadhatja, ha van, akkor mi a probléma az emésztésünkkel.

aranyér, vécé használat, megelőzés, széklet
A széklet színe sokat elárul az egészségről
Forrás: Shutterstock

Vágjunk is bele: mi okozhat zöld székletet?

Ha zöld székletről van szó, a leggyakoribb magyarázat erre a táplálkozásodban van. Ha eddig nem tapasztalt változás történik a végtermék színében, nagy eséllyel olyasmit ettél, ami nem tartozik a napi táplálkozásodhoz. A színváltozás mögött sokszor a szó szoros értelmében több zöld ételek fogyasztása áll. Többek között a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, a borsó, a spárga is okozhatja. Ezeknek a sötétzöld ételek magas a klorofill tartalma — a növények a klorofill segítségével nyernek energiát a napfényből. De nemcsak a zöld, hanem más ételek is zöldre színezhetik a székletet. A kék vagy lila színű ételek — pl. az áfonya, a turmixok, a szénsavas italok, a cukormázban lévő ételfestékek és a jégkrémek — fogyasztása is okozhat elszíneződést.

Amikor betegség és/vagy gyógyszeres kezelés áll a háttérben

Talán meglep, de zöld székletet okozhat akár egy antibiotikumos kúra is, de egy gyomor-bélrendszeri (GI) betegség is lehet az ok. Ha ilyen fertőzésed van, valószínűleg azt is észreveszed, hogy gyakrabban jársz vécére.

A Crohn-betegség azon GI-betegségek közé tartozik, amelyek az elszíneződést okozhatják. Ez jelentős gyulladást okoz az emésztőrendszeredben, ami hasmenéshez, hasfájáshoz és görcsökhöz, sőt, akár véres széklethez is vezethet.

A cöliákiában, azaz gluténérzékenységben szenvedők szintén tapasztalhatnak zöld elszíneződést a betegség mellékhatásaként.

Súlyosabb betegségek is felmerülhetnek

A zöldes színű székletet olyan baktériumok okozhatják, mint a szalmonella, a norovírus vagy akár egy giardia nevű parazita. Ezek hatására a belek a normálisnál gyorsabban ürülnek ki, és innen ered az elszíneződés. Egyeseknél előfordulhat, hogy nem diagnosztizált máj- vagy epehólyag-betegségük van. A zöld székletet okozhatja az epesavas hasmenésnek nevezett állapot is, amikor az epe a székletben marad anélkül, hogy visszaszívódna, és ez okozza az elszíneződést.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.