A téli időszakban gyakran megnövekszik a depresszióval küzdők száma, de mint a tipikus "ki vagy, ha éhes vagy" kérdésnél, itt is hatalmas befolyásoló tényező az, hogy mit eszel. Erre adunk most pár tippet!
Ez nem azt jelenti, hogy gyorsan kezdjünk el befalni egy hatalmas szelet süteményt, hanem koncentráljunk az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokra. Azaz iktassunk az étrendünkbe minél többször zabkását, barna rizst, teljes kiőrlésű péksüteményt és tésztát. Ugyanis a szénhidrátoknak igen nagy szerepük van a szerotonin termelődésében, ami hozzájárul ahhoz, hogy jobb legyen a kedvünk, kiegyensúlyozott legyen az alvásunk, és ne törjön ránk a farkaséhség. Ráadásul triptofánt is tartalmaznak, ami szintén segíti a boldogsághormonok előállítását.
Ha szeretnénk mielőbb legyőzni a rosszkedvet, akkor B-vitaminokban gazdag finomságokat kell ennünk. Mára több kutatás is bebizonyította, hogy összefüggés van a B-vitaminok alacsony szintje és a depresszió kialakulása között. A B12-t főleg halfélékből, tojásból és tejtermékekből tudjuk biztosítani, míg a B6-ot egyebek között banánból, szójás finomságokból, kaliforniai paprikából, avokádóból, hüvelyesekből, magvakból és szintén halfélékből. De a folát is fontos, ami a B-komplex része – B9-vitaminnak is hívják –, főleg leveles zöldségekben, szárazbabban, borsó- ban és diófélékben találjuk.
Mivel ebben az időszakban nem igazán tudjuk feltölteni természetes napfénnyel a D-vitamin-raktárainkat, ezért más alternatívákat kell keresnünk. Ugyan a különböző ételekkel nem tudjuk teljes mértékben pótolni, de azért nem árt megpróbálni: együnk legalább háromszor egy héten omega3-ban gazdag halfélét – tonhalat, szardíniát, lazacot –, és készítsünk tojásos fogásokat.
Készítsünk valamilyen gyümölcsös turmixot, aminek a banán az alapja, mert így a B6-vitaminról és a triptofánról is gondoskodunk. Kombináljuk avokádóval vagy naranccsal, hogy még tutibb legyen a hatás.
Kettőt egy csapásra! Dobjunk össze egy lazacos, spenótos, fetás pitét, egyszerre biztosítva a megfelelő omega3- és B-vitamin-bevitelt.
Készítsünk ragut pulykából, mert szuper triptofánforrás. Köretként jó hozzá a folátban gazdag brokkoli.
A tojás azért is tökéletes választás, mert a B12 mellett D-vitamint is tartalmaz.
Itt az ideje beizzítani a sütőt! Távolítsuk el egy alma magházát, csorgassunk rá némi mézet, esetleg kis fahéjat. Sőt, apróra vágott dióval is megtölthetjük, ami gazdag omega3-zsírsavban és rostokban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.