Ezeket az ételeket, italokat kerüld, amikor menstruálsz

Fiatal nő menstruációs naptárral, csokival
Shutterstock - ViDI Studio
emésztés puffadás hormonok
A különböző ételek és italok felerősíthetik azokat a tüneteket, amelyekkel a menstruáció alatt küzdünk – negatív hatással vannak az emésztésre, az idegrendszerre és a lelki állapotunkra is.

A menstruáció során a szervezet egyszerre veszít vért és megy keresztül gyors hormonális változásokon, amelyek megterhelőek az idegrendszernek, az emésztésnek és hatással vannak a lelkiállapotra is. Érdemes olyan ételeket, italokat fogyasztani, amik csökkentik a negatív tüneteket és jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mik azok az élelmiszerek, amelyeket kerülni érdemes a menstruáció alatt, hogy könnyebben tudjuk megőrizni a testi-lelki harmóniát.

Fiatal nőnek menstruációs fájdalma van
A menstruáció alatt érdemes olyan ételeket, italokat fogyasztani, amik csökkentik a negatív tüneteket
Forrás: Shutterstock

Ezeket az ételeket, italokat kerüld menstruáció alatt:

1. Fűszeres ételek

Az intenzív, erősen fűszerezett ételek, különösen az ízfokozókat, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó fűszerkeverékek fogyasztása határozottan nem ajánlott a menstruáció alatt – különösen az első két napban. Ezek ugyanis jelentősen megterhelik az emésztést, gázosodást, puffadást – az érzékenyebbek számára akár hányingert is – okozhatnak. Van azonban pár jótékony hatású fűszer, amelyekkel megtámogathatod a szervezetedet a menstruáció alatt; válaszd például a fahéjat, édesköményt, kurkumát – ezek gyulladáscsökkentő hatással bírnak – vagy a köményt, amely kifejezetten jót tesz a puffadásnak és segíti az emésztést. Kortyolgathatsz kömény teát is, ha jólesik. Mesterséges adalékokkal dúsított fűszerkeverékek helyett használj házilag elkészített fűszerkeverékeket, friss zöldfűszereket. A majoránna, bazsalikom, kakukkfű például kitűnően alkalmas erre.

2. Cukros ételek, sütemények

Vágyakozás a fánk iránt
A hirtelen vércukorszint emelkedés után rosszabbul érezzük magunkat, mint korábban
Forrás: Shutterstock

Sokak számára ijesztő lehet a gondolat, hogy pont a menstruáció alatt ne egyen süteményt, tortát, hiszen a hormonváltozások hatalmas vágyat ébreszthetnek bennünk a cukor iránt, és ilyenkor hajlamosak vagyunk jobban megengedni magunknak a csábító édességek mértéktelen fogyasztását – ezzel azonban nagyon rosszat teszünk a szervezetünknek. Nem csak a menstruáció alatt, de olyankor különösen. A sóvárgás csillapítása megváltásként hathat ránk, amikor betömünk pár sütit – azonban figyeljük meg, hogy a hirtelen vércukorszint emelkedés után csak rosszabbul érezzük magunkat, mint korábban – ezért újabb adag után sóvárgunk. 

3. Alkohol

Fiatal nő vörös borral
Az alkohol a tiltólista legelején helyezkedik el.
Forrás: Shutterstock

Létezik egy olyan tévhit, amely szerint a menstruáció alatt még jót is tesz egy pohár vörösbor – ez azonban hatalmas tévedés és éppen az ellenkezője igaz. Az alkohol a tiltólista legelején helyezkedik el. Felerősíti a fáradtságot, ugyanis nem hagyja megfelelően regenerálódni és pihenni a szervezetet, megzavarja a hormonháztartás működését, vizet von el a szervezettől, negatívan hat a vércukor- és magnéziumszintre, amitől frusztráltabbak, feszültebbek lehetünk. Nem csak az emésztésünkre, de az idegrendszerünkre, hormonrendszerünkre és a lelki állapotunkra is negatívan hat – így mindenképpen kerüljünk az alkoholfogyasztást a menstruáció alatt.

4. Sós ételek

A nagyon sós ételek súlyosbíthatják a görcsöket és dehidratáltsághoz vezethetnek. Jó, ha a só fogyasztását visszafogod ezekben a napokban, ugyanis a só megköti a folyadékot – felerősítve ezzel a vizesedést, puffadást, amelyek a menstruáció jellemző tünetei.

5. Koffein

A sok koffein fogyasztása fokozott érzékenységhez, frusztráltsághoz vezet és fokozza az ingerlékenységet, amellyel sokan küzdenek a menstruáció napjaiban. Kávé és kóla helyett javasolt a zöld tea fogyasztása, amelyben jelentősen kevesebb koffein található, de léteznek kifejezetten menstruációs teakeverékek is – ezekkel elősegíthetjük a testünk és a lelkünk harmóniáját a nehezebb napokon.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.