Egy új tanulmány aggasztó kapcsolatot tárt fel az egészségtelen táplálkozás és a demencia kockázata között. Ahogy a világ népessége öregszik, a betegek száma világszerte folyamatosan növekszik, és az előrejelzések szerint 2060-ra az Egyesült Államokban kétszer annyi eset fordulhat elő, mint jelenleg.
A kutatás szerint a feldolgozott vörös húsok, mint a szalonna, a kolbász és a sonka 13 százalékkal növelhetik a demencia és a kognitív hanyatlás kockázatát. Ennek hátterében a magas telített zsírtartalom áll, amely a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát is növeli, és mindkettő összefüggésben áll az agy egészségének romlásával. A vörös hús halra és csirkehúsra történő cseréje 16-28 százalékkal csökkentheti a demencia valószínűségét. Az étrend átalakításával nemcsak a demencia kockázata csökkenthető, hanem javítható az életminőség is. A legjobb, ha már a reggelinket átalakítjuk, és halat vagy sovány szárnyashúst fogyasztunk. Ezek az apró lépések hosszú távú előnyökkel járhatnak, nemcsak az agy, hanem az általános egészségünk szempontjából is. A tanulmány, amelyet a Neurology orvosi folyóirat nyomán az Express idéz, több mint 133 000 embert követett nyomon 43 éven át.
A résztvevők két-négy évente étkezési naplót vezettek, amelyben rögzítették, mit és milyen gyakran fogyasztottak. A vizsgálat során több mint 11 000 résztvevőnél diagnosztizáltak demenciát. Az étkezési naplók elemzése során kiderült, hogy akik több feldolgozott vörös húst fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel kaptak demenciadiagnózist. Ugyanakkor érdekes megfigyelés, hogy a feldolgozatlan marha- vagy bárányhús fogyasztása nem járt jelentős kockázattal, még akkor sem, ha naponta egy vagy több adagot ettek belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.