A Michigani Állami Egyetem szerint a mikrohullámú sütők egyenetlenül melegítik és főzik meg az ételt, és úgynevezett „hideg foltokat” hagynak maguk után, ami lehetővé teszi a káros baktériumok túlélését az ételekben az újramelegítési folyamat során. Ráadásul a mikrohullámú sütőben újramelegített ételek nem mindig olyan finomak, mint eredetileg voltak, a maradékok kiszáradhatnak vagy akár túl is sülhetnek.
Kiváló fehérjeforrás, ráadásul finom is, könnyű magaddal vinni, akár ebédre is. De inkább edd hidegen, mert nagy baj is okozhat, ha mikróba teszed.
„Soha ne mikrózzuk a keménytojást. Gőz és nyomás keletkezik a tojásfehérjében és ez robbanáshoz vezethet, amikor a tojást felvágjuk. Ez a robbanás megtörténhet a mikrohullámú sütőben, a tányéron vagy ami ijesztőbb, a szánkban is, amikor beleharapunk a tojásba” —mondta Amanda Holtzer dietetikus.
Mivel a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely nagyon érzékeny a hőre, ezért nem mikrózható, hiszen a magas hő hatására a C-vitamin lebomlik és megsemmisül a szakember szerint. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a brokkoli, a paprika, a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek. Ezeknek az ételeknek a nyers fogyasztását ajánlja a dietetikus.
Élelmiszer-biztonsági szempontból a csirke újramelegítése általában teljesen biztonságos.
„Minőségellenőrzési szempontból azonban nem javasolnám a csirke újramelegítését. Ha a csirkét főzés után a hűtőben tárolják, a húsban lévő zsírok oxidálódhatnak, ami megváltoztathatja a csirke kémiai szerkezetét és ezáltal az ízét is. Ezután, amikor újra felmelegítjük, minden nedvesség, ami a csirkében volt, elpárolog, így olyan húst kapunk, amelynek sem az íze, sem az állaga nem megfelelő” — magyarázza el a dietetikus, aki azt javasolja, hogy a megmaradt csirkét olyan receptben használjuk fel, amely nem igényel újramelegítést, például csirkesalátás szendvicsben vagy wrapben.
A tenger gyümölcseinek újramelegítése nem jó ötlet a szakértő szerint
„A hal az egyik olyan étel, amit egyáltalán nem ajánlok újramelegíteni. A mikrohullámú sütő magas hője miatt a halban lévő nedvesség gyorsan elpárologhat, ami nagyon száraz, gumiszerű textúrát eredményezhet. Nagyon nehéz a tenger gyümölcseinek újramelegítése anélkül, hogy valamilyen káros hatást szenvednénk el, de a mikrohullámú sütő különösen kiszárítja azokat” — mondja a szakértő.
A frissen ízletes steak másnap, a mikrohullámú sütőben felmelegítve már nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani. A steak újramelegítésével elveszítheti omlós állagát és ízét, mivel a további hő hatására a hús kiszárad és megkeményedik. Ráadásul az újramelegítés gyakran egyenetlen hőmérsékletet eredményez. A steak egyes részei túlsülhetnek, míg mások hidegek maradnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.