Veszélyben az egészséged - Ezeket az ételek az életedre törnek

ételmérgezés szalmonella baktérium
Mi baja lehet, ha hűtőben tároltuk? Nos, több mint hinnénk. A hűtőszekrény ugyanis egy ponton túl nem akadályozza meg a baktériumok szaporodását és ha nem figyelünk arra, mit eszünk meg, könnyen ételmérgezés a vége.

A hűtőszekrény a legjobb megoldás a legtöbb élelmiszer tárolására, azonban nem minden termék marad biztonságosan fogyasztható a hideg környezet ellenére sem. Szakértők szerint bizonyos ételek komoly kockázatot jelenthetnek és könnyen ételmérgezést kaphatunk tőlük. 

A hűtőszekrényben sem marad minden friss: könnyen ételmérgezést kaphatunk
A hűtőszekrényben sem marad minden friss: könnyen ételmérgezést kaphatunk
Forrás: Shutterstock

Milyen élelmiszerektől kaphatunk leginkább ételmérgezést?

Vannak ételek, amik kiválóan eltarthatók több napig is a hűtőszekényben, mások azonban - bár nem látszanak romlottnak - mégis ételmérgezést okozhatnak. Nézzük, melyek ezek! 

Magas fehérjetartalmú ételek 

A baktériumok előszeretettel telepednek meg a magas fehérjetartalmú ételeken, így a húsok, halak, tejtermékek és a tojás különös figyelmet igényel. A nyers csirke vagy a pultnál felszeletelt felvágottak is fokozott kockázatot hordoznak, mivel könnyen megfertőződhetnek kórokozókkal.

Friss zöldségek és csírák 

Bár az előrecsomagolt saláták kényelmesek, gyakran tartalmazhatnak olyan baktériumokat, mint a listeria. A gombák, csírák és leveles zöldségek is veszélyesek lehetnek, ha nem mossuk meg őket alaposan.

Főtt rizs és főtt tészta

Kevesen tudják, de a főtt rizs különösen veszélyes lehet. A Bacillus cereus baktérium spórái a rizsben tárolás során elszaporodhatnak, ha nem hűtjük le időben. A rizst gyorsan le kell hűteni, és 24 órán belül el kell fogyasztani, és ugyanez igaz a főtt tésztára is

A hűtőszekrény nem akadályozza meg a baktériumok szaporodását

Sokan azt hiszik, hogy ha egy étel nem büdös vagy penészes, akkor még biztosan nem romlott. Azonban a szalmonella és a listeria gyakran észrevétlen marad. A hűtés lassíthatja a baktériumok szaporodását, de nem állítja meg teljesen. A megfelelő hőmérséklet kulcsfontosságú: az ideális hűtőszekrény-hőmérséklet 2–4°C között van, de az átlagos háztartási hűtő hőfoka gyakran eléri a 7°C-ot is, ami már kedvez a kórokozóknak. Az ételpazarlás elkerülésére praktikus megoldás lehet, ha minden edényt ellátunk dátummal a tárolás során, azonban ha bizonytalanok vagyunk egy étel frissességében, jobb inkább kidobni.

Az ételeket mindig zárt edényben tároljuk, hogy megakadályozzuk a baktériumok terjedését.

A főttétel-maradékokat azonnal hűtsük le, és legfeljebb 2 napig fogyasszuk el.

Figyeljük a lejárati időket, és ne fogyasszunk kétes állagú vagy szagú ételeket.

Mossunk meg minden friss terméket alaposan, még akkor is, ha csomagolt formában kapható.

Újra együtt Jennifer Aniston és Brad Pitt: már évek óta kerülgetik egymástGrimm mesék kvíze – Vajon emlékszel gyerekkorod kedvenc meséire?Vajna Timi elárulta kisfia nevét - "Igazi kis hajas baba"

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.