A skorbut, amelyet egykor a tengerészek rettegett betegségeként tartottak számon, évtizedekig szinte teljesen eltűnt a fejlett országokból. Egy franciaországi tanulmány azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a súlyos táplálkozási hiánybetegség újra megjelent, különösen a gyermekek körében.
A tanulmányt a neves brit orvosi folyóirat, a The Lancet közölte. A kutatók megállapították, hogy a betegség, amely hagyományosan ritka volt a magas jövedelmű országokban, az utóbbi években ismét terjedésnek indult. A COVID-19 világjárvány okozta társadalmi-gazdasági változások tovább súlyosbíthatták ezt a tendenciát, azonban pontos adatok eddig csak korlátozottan álltak rendelkezésre. A kutatás során a szakemberek kilencéves időszakot elemeztek, kiemelt figyelmet fordítva a pandémia utáni lehetséges növekedésre és összefüggést találtak.
Bár a C-vitamin-hiány nem minden esetben okoz skorbutot, nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk. Az átlagos felnőtt napi C-vitamin-igénye 60-90 mg, de ha azt természetes tápanyagokból visszük be, a többlet se okoz gondot. A skorbut, amelyet a C-vitamin tartós hiánya okoz, komoly következményekkel járhat, beleértve a fogínyvérzést, az izomgyengeséget és a csontok törékenységét.
Ha szélsőséges diétát követsz, vagy fogyókúrázol, akkor se hagyd el az étkezésedből a magas C-vitamin-tartalmú élelmiszereket. A feldolgozott ételek sokaknál szintén hiánybetegségeket okozhatnak, és akkor is érinthet a probléma, ha valamilyen felszívódási zavarral küzdesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.