Ez történik a testeddel, ha elhagyod az ultrafeldolgozott élelmiszereket

Shutterstock - Rimma Bondarenko
étrend ultrafeldolgozott élelmiszer egészség szervezet
Az egészségtudatos étkezés nemcsak a súlyfelesleg leadása miatt fontos. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanis az elhízás mellett az egészségedre is ártalmasak lehetnek, ráadásul ha felhagysz velük, jobb lesz a közérzeted is.

Könnyen elérhetők, finom az ízük, nem kell órákig főzőcskézni. Csak néhány ok, amiért az ultrafeldolgozott élelmiszerek bekerülhetnek a napi étrendbe, és sokszor észre se veszed, már szinte csak ezek töltik ki az étkezéseket. Ezek az élelmiszerek igazi kalóriabombák, miközben úgy érzed, alig ettél valamit, rengeteg kalóriát viszel be velük a szervezetedbe. Emellett azonban a szervezetedre is ártalmasak, így nem a hízás az egyetlen veszély, amit okoznak.

A mentális egészségre is ártalmasak az ultrafeldolgozott élelmiszerek.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek elhagyása után energikusabb, vidámabb is leszel. Forrás: Shutterstock

Mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Nehéz eligazodni az étkezési trendek között, van, aki a feldolgozott élelmiszereket is átkozza, pedig ezek általában ártalmatlanok: ide tartoznak például a halkonzervek, a sajtok, de a friss kenyér is. Általában alig feldolgozott alapanyagokból állítják elő őket; ezzel szemben az ultrafeldolgozott élelmiszerek ipari méretekben, több lépésben készülnek, és számos olyan anyagot tartalmaznak, melyek az ízüket, állagukat hivatottak feljavítani. Ide tartoznak többek között:

  • csipszek, sós nasik,
  • cukrozott üdítők,
  • gyorséttermi ételek, például hamburger, pizza,
  • instant levesek,
  • felvágottak, szalámik,
  • fagyasztott készételek,
  • mesterséges zsiradékok, pl. margarin,
  • ízesített joghurtok és tejitalok.

Ezeknek az ételeknek általában alacsony a tápanyagtartalmuk, így a szervezet nem jut elegendő rosthoz, ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz, ha valaki túlságosan sokat fogyaszt belőlük. Számtalan kutatás szerint emellett pedig ezek az élelmiszerek növelhetik a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

Érdemes csökkenteni a fogyasztásukat

A mindennapi rohanásban nehéz teljesen elhagyni ezeket az élelmiszereket az étrendből, de ha pár dologra odafigyelsz, máris sokat nyerhetsz, és hamar érezni fogod a változást. Érdemes minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, minél több friss élelmiszert vásárolni, a finomított szénhidrátokat teljes kiőrlésűre cserélni, és átállni az egészséges snackekre, például az olajos magvakra vagy az aszalt gyümölcsökre. A szervezeted azonnal fellélegzik; ha elhagyod az ultrafeldolgozott élelmiszereket, ezekre a változásokra számíthatsz:

  • Fogyás: A magas kalóriabevitel mellett ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak tápanyagokat, így ha túl sokszor eszel belőlük, folyamatosan éhesnek érezheted magad; és hiába eszel keveset belőlük, hízni fogsz. Ha egészséges étrendre térsz át, pár kiló biztosan le fog menni rólad.
  • Jobb kedved lesz: Egyes mesterséges édesítőszerek vagy adalékanyagok megzavarhatják az agyban a dopamin, a noradrenalin és a szerotonin termelődését, így a mentális és érzelmi jóllétednek sem tesznek jót; ha elhagyod ezeket az ételeket, változik a helyzet, pozitív irányban.
  • Javulnak az életkilátásaid: az ultrafeldolgozott élelmiszerek elhagyásával jelentősen csökkentheted a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit is.
  • Több energiád lesz: Ha átállsz tápanyagokban gazdag étrendre, jobban fogod bírni a strapát nemcsak a sportban, de a hétköznapokban is, hiszen így megadod a testednek, amire szüksége van.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.