Túl a molyirtáson
Annyit mindenki tud a levenduláról, hogy a szekrénybe téve elriasztja a molyokat. A növény azonban ennél jóval sokrétűbb: nyugtató hatású, serkenti az emésztést, a fejfájást is csillapítja, és még a náthánál is segítséget nyújthat. Értékes illóolaját a gyógyászatban régóta használják, a levendulateával pedig évszázadok óta orvosolhatjuk az esti álmatlanságot vagy a gyomor- és bélpanaszokat. Külsőleg is alkalmazható, ekkor főként vérkeringés-élénkítő hatását használjuk ki. Természetgyógyászok ezen felül még vízhajtóként és görcsoldóként is alkalmazzák, külsőleg pedig rovarcsípésekre, sebkezelésre is jó.
Hogyan használd?
Ha feszültebb napokon gyakran görcsöl a fejed, akkor néhány csepp levendulaolaj és pár perc pihentető masszázs segítségével gyorsan megszabadulhatsz a fájdalomtól. Az olaj kellemes illata miatt ezt a módszert akár a munkahelyeden is kipróbálhatod, mielőtt a fájdalomcsillapítóhoz nyúlnál. A fürdőszobádban a levendulás fürdő ad különleges élményt: a levendula elnevezés állítólag a latin lavare, azaz 'mosni' szóból ered, mely jól mutatja, hogy az ókori rómaiak is ezzel illatosították a fürdővizüket. A nyugtató, görcsoldó, keringésélénkítő hatású fürdőhöz - melyet makacs nátha esetén is kipróbálhatsz - pár csepp levendulaolajat keverj el egy fél pohár tejben, s ezt a keveréket öntsd a forró vízhez. Ha az emésztéseddel akadnak gondok, akkor a levendulatea nyújthat megoldást, segít a puffadás, a kellemetlen teltségérzet megszüntetésében, esténként pedig - főleg macskagyökérrel kombinálva - az ideges alvászavarokat enyhítheti. Az igazán különleges élményt a levendulaolajos masszázs nyújtja: egy evőkanálnyi bázisolajhoz csepegtess pár csepp illóolajat, és hamar megtapasztalod görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatásait.
Hol juthatsz hozzá?
A melegkedvelő levendulanövény eredetileg a földközi-tengeri térség nyugati részéről származik, de híresek a provence-i levendulaföldek is. Hazánkban Tihanyban olyan jól sikerült meghonosítani a francia levendulát, hogy illóolajtartalma még magasabb is, mint az franciáé, így nem véletlenül szerveznek minden évben fesztivált az aratás köré. A június-júliusban tömegesen nyíló, illatos lila virágokat szárukkal együtt vágják le, majd megszárítják, és a levendulaolajtól a szárított levenduláig hihetetlen változatossággal használják fel. Ha otthon nevelnél levendulát, akkor tavaszi magvetéssel, esetleg palánta vásárlásával te is könnyedén hozzájuthatsz. A mediterrán növény sok napsütést igényel, tápanyagban azonban nem olyan válogatós, így kezdő kertészek is elboldogulnak vele - a lényeg az, hogy évente egyszer, virágzás után vissza kell vágni.
Mosáshoz:
A levendulaolajat a ruhák öblítésekor is használhatod. Öblítő helyett 1 deci vízhez adj 6-7 csepp illóolajat - isteni, enyhén levendulaillatúak lesznek a frissen mosott ruháid!Próbáld ki! Izgalmas levendulás nyári innivaló
Különleges ízvilága elsőre szokatlannak tűnhet, ám a levendula meglepően sok ételt vagy italt dobhat fel: a levendulás baracklekvár mellett próbáld ki a levendulás limonádét, ami igazi aromás felfrissüléssel szolgál a nyári napokon. Egy liter vizet forralj fel tizenöt dekagrammnyi cukorral - helyettesítheted mézzel vagy édesítőszerrel is -, majd szórj bele három evőkanálnyi szárított levendulavirágot, és lefedve hagyd állni a keveréket. Fél óra múlva szűrd le, csavard bele három citrom levét, és tedd a hűtőbe. Tálaláskor citromkarikákkal, levendulaágakkal díszítheted.
Hideg levendulás gyümölcsleves
A kánikula idején étvágyunk is jelentősen csökken, ilyenkor jönnek jól a hideg krémlevesek, melyek még izgalmasabbak egy kis levendulaszirup hozzáadásával. A szirupot, mely hűtőben akár fél évig is eláll, nem nehéz elkészíteni: egy liter vizet forralj fel egy kilónyi cukorral, dobj bele harminc gramm szárított levendulavirágot, majd pár perc további főzés után csavard bele egy citrom levét, és hagyd állni negyed órát. Miután leszűrted, forrald át még egyszer, és már töltheted is az üvegekbe - sokféle levesnél vagy édességnél használhatod. A levendulás, hideg gyümölcslevessel például csodát tesz: 15 deka ribizliből és fél kiló sárgabarackból pár levél citromfű és fél liter natúr joghurt segítségével készíts botmixerrel egyveleget, és ízesítsd a már említett levendulasziruppal. Tedd hűtőbe, és ha túl sűrűre sikerült, dobd fel néhány jégkockával.
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is! Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat! IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.