Halmos Monika fánk étel bodza édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bodzaszörpöt szinte minden házban kreálnak bodzanyílás idején, ki így, ki úgy: van, aki a mézesre esküszik (pedig mindig megbuggyan, és bodzamurci lesz belőle), van, aki mentával turbózza fel, így kissé fogkrémes feelinget ad neki. És sok helyen sütik a bodzavirágokat palacsintában, bortésztában, mindenféle furfangos bundában.

Nemrégiben egy fesztiválon, ahol csudafinom krumplis ételeket sütöttek-főztek, több helyütt is laska sült a masinán. Nem akartunk nagyon buta "messziről jötteknek" tűnni, gondoltuk, előbb-utóbb úgyis megtudjuk, hogyan sül az a nevezetes laska – és min. Nos, aztán elmesélték, mi is az a laska:

Forrás: Virágkonyha

Vagyis egy zsír nélkül sült krumplis palacsintaféleséget tisztelhettünk a laska személyében, ami akkor, ott a fává nőtt bodzák alatt bodzavirággal is sült. Túróval megtöltve zseniális volt! (És stílusosan bodzás sör is akadt mellé a büfében!)

Az én nagyanyám egyszerű palacsintatésztát kavart, abba mártva sütötte ki a virágokat, legjobban azt imádtam, amikor a virág kikandikált a bundából, és szép aranyszínűre, ropogósra sült. A leánykáim nagymamája Matyóföldről hozta magával a bodzavirágos fánk receptjét, ami a gyűjteményemben az ő nevét viseli. Első virágos szakácskönyvemben, a 2000-ben megjelent Varázslatos virágízekben tettem közkinccsé a receptet, azóta sokan átvették, saját képmásukra formálták – de a bodzás fánk most már ezen a néven vonult be a gasztrotörténelembe.

Mindenképpen ki kell próbálni, mert elképzelhetetlenül finom, amikor a lágy fánktésztában megbújó kis virágok tavaszi íze szétomlik a szánkban: egy nagy-nagy falatnyi május, minden mámorával. Kellemes szórakozást hozzá – és ha elmúlt május, akkor se sajnáljuk, mert lesz jövőre is, és ha szép lesz a nyár, augusztus végén egy szép másodvirágzással örvendeztet meg a bodza – akkor pedig mindenképp meg kell sütni Szép Ilonka bodzafánkját!

Hozzávalók:

3 dl tej,
3 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
5 dkg vaj,
5 evőkanál cukor,
2 tojássárgája,
csipetnyi só,
8 tenyérnyi bodzavirág,
a sütéshez olaj, a tetejére porcukor

A fánk elkészítésének módját ITT találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.