Hekk vagy lángos? Teremts otthon is strandhangulatot!

lángos recept Nyár hekk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a tengerparti országokban a gyümölcs a tipikus strand-étel, addig mi magyarok, igenis szeretjük a tejföllel meglocsolt lángost, a kovászos uborkával gazdagított hekket, no meg persze a porcukortól szirupos forró palacsintát. Ezek egytől egyig a strand, a vízben ugráló gyerekek, a Balatoni vízpart hangulatát idézik. Miért kellene lemondanunk róluk csak azért, mert épp nincs lehetőségünk csobbanni egyet? Összegyűjtöttünk pár receptet, melyeket egyszerű elkészíteni, és hamisítatlan „Balcsi-beach feelinget" varázsolhatunk akár a négy fal közt, akár a kertben, a csöppnyi medence mellett is.

Lángos recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér liszt
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2.5 dkg friss élesztő (egy egésznek fele)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál porcukor
  • olaj
Lángos Forrás: Thinkstock

Elkészítés:

Egy nagyobb pohárban mikrózzuk meg a tejet, épp annyira, hogy langyos legyen. Tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és fedjük le. Hozzávetőleg 10 perc alatt fel fog futni. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet a sóval, a közepébe csináljunk egy mélyedést, ebbe öntsük bele az élesztős tejet. Kezdjük el összeforgatni, közben pedig folyamatosan adagoljunk hozzá langyos vizet. A cél lágy, de nem folyós tészta. Fedjük le és hagyjuk megkelni, erre elegendő 1 óra. Forró olajban, olajos kézzel 5-6 cm-es darabokra húzgáljuk szét a tésztát és süssük ki őket.

A tetejére már ízlés dolga, hogy mit teszünk; fokhagymaszószt (3-4 gerezd fokhagymát, 1 dl olajat, 1 dl vizet keverünk össze), tejfölt, reszelt sajtot, esetleg lekvárt.

Retró hekk recept

Hozzávalók:

  • hekk törzs
  • liszt
  • őrölt piros paprika
  • olaj
Hekk Forrás: facebook.com/HEKK mester

Elkészítés:

A hekket – ha fagyasztott, előző este a hűtőbe téve olvasszuk ki – sózzuk be, majd forgassuk rózsaszínű paprikás lisztbe, és forró olajban süssük meg mindkét oldalát, hozzávetőleg 10 perc alatt.

Melegen tálaljuk, friss kenyérrel és kovászos uborkával.

Gofri recept

Ehhez elengedhetetlen egy gorfi sütő, ha még nem büszkélkedhet vele a konyhád, érdemes beszerezned egyet, mert annyira finom, hogy egész biztos a rabjává válsz majd.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 3 tk cukor
  • fél tk só
  • 3 db tojás
  • 4 dl tej
  • 7-8 ek olaj
Gofri Forrás: Thinkstock

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat összekeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és az olajat. Érdemes villával vagy habverővel dolgozni. A tojásfehérjét egy külön tálba kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal, beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Mehet is a gofrisütőbe.

Porcukorral, dzsemmel, az ínyenceknek nutellával találjuk.

Palacsinta recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj
Palacsinta Forrás: Thinkstock

Elkészítés:

Mindent tegyünk egy nagyobb tálba, keverjük össze habverővel, pár percet pihentessük, majd süssük ki. Egy nagy merőkanállal vegyünk ki a masszából, öntsük bele a halványan megolajozott serpenyőbe, miközben forgassuk, hogy a tészta egyenletesen szétterülhessen benne. Pár perc sütési idő oldalanként elegendő.

Ízlésnek megfelelő töltelékkel tálaljuk.

HEKK vagy LÁNGOS?

Szavazz még több nyári dilemmára gyűjtőoldalunkon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.