Hozzávalók 6 főre:
Elkészítés:
1. Pucoljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, mossuk meg a paprikát és a paradicsomot, majd külön-külön mindent vágjuk apró kockákra. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd a vizet elforralva pirítsuk zsírjára folyamatos kevergetés mellett.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon kevergetve pároljuk puhára.
2. Vágjuk le tetszőlegesen az inas részeket a marhalábszárról, de természetesen hagyjunk is rajta keveset, mert a hosszas főzés alatt megpuhul és az abból kioldódó kötőanyag fogja még szaftosabbá tenni a pörköltünket.
3. Vágjuk 2x2 cm-es kockákra a marhalábszárat és rakjuk az elkészült lecsós pörköltalapunkhoz. Folyamatosan kevergetve kezdjük el párolni a húst nagy lángon, majd hagyjuk, hogy magától eresszen levet. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, majd csak ezek után reszeljük hozzá a fokhagyma gerezdeket és fedő alatt folytassuk tovább a főzést közepes lángon. Ne felejtsük el folyamatosan kevergetni, a főzési idő maximum 1,5 óra.
4. Amire nagyon kell figyelnünk, hogy a hús által eresztett lé el fog főni, ezért a főzési idő felénél már elég szaftos lesz, viszont a hús még kemény marad, ekkor adjuk hozzá a vörösbort. Ezzel a 3 dl borral pótoljuk majd az elforrt vizet és kapjuk meg azt a kellemes vörösboros ízt, amelyre vágyunk. Az így hozzáadott folyadékban fogjuk lassú tűzön készre főzni a pörköltünket. A végén ízesítsük sóval, a bors pedig a főzési folyamat bármelyik szakaszában hozzáadható. Én vajas galuskát készítettem mellé köretnek, ajánlom még rizzsel vagy friss kenyérrel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.