Egzotikus és egészséges ételek, amelyeket te is elkészíthetsz

Forrás: Shutterstock -
egészséges étel ázsiai konyha recept főzés egzotikus ételek étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egzotikus ételek színesek, illatosak, általában könnyedek, de leginkább egészen más világot képviselnek, mint a magyar konyha. Most, hogy nem utazhatunk kedvünk szerint, viszont több időt kell a konyhában töltenünk, érdemes kalandozni kicsit legalább a gasztronómia világában.

Ha már eleged van a pörköltből és a rántott húsból, dobd fel az ebédet vagy a vacsorát valami különleges - akár húsmentes - fogással, ami nem csak finom és egyszerű, de még egészséges is. Például egy ázsiai ihletésű levessel, egy vegetáriánus főétellel vagy egy különleges desszerttel.

Ázsiai rákleves

Egy igazi keleti utazás ez a leves: illatos, fűszeres, picit csípős és pikáns, kész ízkavalkád. Emellett energiaszegény, alig tartalmaz zsírt és még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók 4 adaghoz:
115g rizstészta (ázsiai boltból vagy hipermarketből)
2 ek. olaj
2,5 cm felaprított gyömbér
2 citromfű szára, finomra vágva (ázsiai boltból vagy hipermarketből)
1.4 l csirkealaplé
4 kaffercitrom-levél (ázsiai boltból vagy hipermarketből - elhagyható)
140g gomba, vékonyra vágva
85g bébikukorica, szeletelve
4 újhagyma, felszeletelve
280g óriás garnéla, főzve és tisztítva
3 ek. halszósz (ázsiai boltból vagy hipermarketből)
3 ek. korianderlevél, aprítva
csili paprika, kicsumázva, apróra vágva, ízlés szerint
lime leve, ízlés szerint

Elkészítés
A rizstésztát főzzük meg az előírtak szerint. Közben hevítsük fel az olajat egy nagy lábosban, tegyük bele a gyömbért, a citromfüvet és a csilit, majd pároljuk 1 percig. Öntsük fel az alaplével és adjuk hozzá a kaffercitrom-leveleket, a gombát, a kukoricát és az újhagymát. Forrástól számítva, közepes hőfokon 10 percig főzzük, majd dobjuk bele a kész tésztát, a rákot, és ízesítsük a halszósszal valamint a lime levével. Még 2 perc a tűzön és már tálalhatjuk is. Szórjunk minden tányérba koriandert, merjük rá a levest, végül díszítsük egy kis apróra vágott újhagymával és/vagy csilivel.

Ázsiai rákleves Forrás: Shutterstock

TIPP: rák helyett kockára vágott csirkehúst is használhatunk vagy teljesen el is hagyhatjuk mindkettőt + a csili kimagozásához és felaprításához húzzunk gumikesztyűt, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen, amikor a szánkhoz, szemünkhöz érünk

Bagolyborsó curry raitával

A bagolyborsó, más néven csicseriborsó az ázsiai konyha egyik kedvenc főzeléknövénye, amely rostokban és fehérjében gazdag, valamint B-, C- és E-vitamint is tartalmaz. Jótékony hatással bír a magas koleszterin- és vércukorszintre, a belőle készült curry pedig laktató, mégis húsmentes finomság.

Hozzávalók 2 adaghoz:

Raita
(joghurt alapú mártogatós, öntet)
150g joghurt
fél kígyóuborka, lereszelve
néhány mentalevél felaprítva
½ mokkáskanál köménymag
fekete bors, ízlés szerint

Curry
1 ek. olaj
2 kis fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
2,5 cm gyömbér, lereszelve
1 púpozott ek. currypaszta
400g darabos paradicsomkonzerv
400g bagolyborsó (csicseriborsó), leöblítve
2 ek. korianderlevél, felaprítva

Elkészítés
A raita hozzávalóit keverjük össze és tálalásig tegyük a hűtőbe. Hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a hagymát és a fokhagymát, mindezt kis lángon pároljuk meg. Adjuk hozzá a gyömbért, a curryt és 1 percig kevergetve pirítsuk, majd öntsük bele a paradicsomkonzervet és a bagolyborsót. 20 percig kis lángon pároljuk, végül szórjuk meg a korianderrel és főzzük még pár percig. Tálaláskor kínáljunk hozzá rizst vagy naan kenyeret és a raitáról se feledkezzünk meg.

Bagolyborsó curry raitával Forrás: Shutterstock

TIPP: ha szeretnénk, hogy még gazdagabb és krémesebb legyen az ételünk, adjunk hozzá 25g kókuszkrémet a főzés végén

Kardamomillatú brulé áfonyával

Aromás, könnyű, zsírszegény desszert, amelyet azok is fogyaszthatnak mértékkel, akik vigyáznak a vonalaikra, ráadásul az áfonya tele van antioxidánsokkal.

Hozzávalók 4 adaghoz:
150g fekete áfonya
2 kk. porcukor
1 citrom reszelt héja
3 kardamom
500g sovány joghurt
2 púpozott kiskanál kristálycukor

Elkészítés
Melegítsük elő a grillsütőt. Tegyük az áfonyát a porcukorral együtt egy vastag aljú serpenyőbe, és kis lángon kezdjük főzni. Mikor már rotyog, adjuk hozzá a citromhéjat és hagyjuk kihűlni. A kardamomnak szedjük ki a magját, mozsárban törjük porrá és keverjük a joghurthoz. Vegyünk elő 4 kis hőálló formát (felfújtas forma vagy hőálló csésze) és tegyünk mindegyikbe egy kanálnyit az áfonyás szószból, majd fedjük be vastagon joghurttal. Szórjuk meg a tetejüket kristálycukorral és grillezzük őket 5-6 percig, míg a cukor el nem kezd barnulni. Hagyjuk kihűlni és tálalásig helyezzük őket a hűtőbe.

Kardamomillatú brulé áfonyával Forrás: Shutterstock
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.